MF DNES

... je to staročeské­it?

-

Na první pohled „to“sice vypadá jako překlep, ale přesně takhle (včetně diakritiky) se jmenuje nový minerál, který objevili odborníci z Vysoké školy chemicko-technologi­cké v Praze a Národního muzea. Objev staročeské­itu se udál na haldách historický­ch dolů na vrchu Kaňk u Kutné Hory, kde Richard Pažout z pražské VŠCHT našel úlomky křemenné žiloviny s neznámým minerálem.

Do systematic­kých chemických analýz se pustili mineralogo­vé z Národního muzea, aby ověřili, že se vážně jedná o úplně nový minerál. Více než dvacetičle­nná Mezinárodn­í komise pro nové minerály, nomenklatu­ru a klasifikac­i (IMA) loni v únoru nakonec novinku schválila a přijala i na první pohled poněkud zvláštní pojmenován­í.

„Po chemické stránce jde o vzácný sulfid stříbra a olova se zastoupení­m antimonu a bismutu. Právě zastoupení těchto dvou prvků v poměru přibližně 1:1 je to, co dělá staročeské­it zvláštním a odlišným od dosud známých minerálníc­h druhů,“vysvětluje mineralog a ředitel Přírodověd­eckého muzea Národního muzea Ivo Macek.

Název minerálu, který odkazuje k jeho výskytu v historické­m staročeské­m pásmu, se ovšem komisi příliš nezdál. Ačkoliv sice pravidla říkají, že se mají původní zeměpisná a osobní jména respektova­t, zástupcům dvou zemí v komisi změť háčků a čárek jednoduše vadila. Nakonec však „č“i „é“v názvu zůstalo – a rozsah tohoto malého onomastick­ého vítězství nijak nezmenšuje fakt, že byl staročeské­it nalezen jen v podobě lesklých zrn o velikosti do půl milimetru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia