MF DNES

Volební armády

Kdo podporuje oba prezidents­ké kandidáty – Jiřího Drahoše a Miloše Zemana

- Vojtěch Srnka, Lukáš Valášek reportéři MF DNES

Až bude v sobotu odpoledne jasno o tom, kdo zvítězil v prezidents­kých volbách, bude se radovat buď Zdeněk Svěrák, nebo Zdeněk Troška. První jmenovaný filmař podporuje Jiřího Drahoše, druhý fandí Miloši Zemanovi. MF DNES přináší přehled dalších příznivců obou kandidátů. Kromě Trošky za Zemanem stojí také třeba zpěvák Daniel Hůlka. Oběma stávající prezident ostatně udělil medaile Za zásluhy. „Zeman, ať už je na něj názor jakýkoliv, má obrovskou politickou zkušenost,“říká další Zemanův podporovat­el, hudebník Michal David.

Nicméně seznam těch, kteří se k podpoře Zemana přihlásili, se oproti volbám v roce 2013 smrskl. Neobjevuje se něm třeba jméno Jiřiny Bohdalové, Martin Dejdar dokonce přeběhl do Drahošova tábora.

Ten se snaží vyvarovat chyb svého předchůdce Karla Schwarzenb­erga. I za něj se sice postavil zástup pražských herců a režisérů, ale chlubí se také podporou ostravské rodačky Marie Rottrové, šéfa slováckého hudebního souboru Hradišťan Jiřího Pavlici nebo brněnského herce Bolka Polívky. Záda mu kryje i hokejový brankář Ondřej Pavelec.

O asi nejvýznamn­ější celebritu, Karla Gotta, byl takový zájem, že jej Miloš Zeman prohlásil za svého podporovat­ele, jenže to jeho mluvčí o pár hodin později vyvrátil.

Prezidents­ká volba nedělí jen celebrity, ale také politiky, a to dokonce i uvnitř jednotlivý­ch stran.

„Pana profesora Drahoše jsem volil v prvním kole a budu jej volit i v druhém,“prohlásil například místopředs­eda hnutí ANO Petr Vokřál. Jeho šéf Andrej Babiš přitom pevně stojí za Zemanem a s ním i vedení ANO. Vokřál však není jediný majitel disentního hlasu ve straně. Drahoše chce volit také primátor Ostravy Tomáš Macura a někteří poslanci.

Různé názory jsou také v ČSSD. Za Zemana agituje dočasný předseda Milan Chovanec a spolu s ním Jiří Zimola či Michal Hašek. Naopak Drahoše podpořila pražská organizace a pardubický hejtman Martin Netolický, k němuž se přidali další hejtmani ČSSD, jako jsou hradecký Jiří Štěpán a plzeňský Josef Bernard.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia