MF DNES

Muž mě bije, psala bílá paní otci

Manžel s tchyní mě chtějí otrávit, psala šlechtična v unikátních dopisech otci.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Istrašidla mohou být oběťmi domácího násilí. Příkladem je osud slavné bílé paní. Legenda, ve které se propletl skutečný příběh nešťastné Perchty z Rožmberka s duchem, jež se od nepaměti zjevoval na hradech pánů z Růže. Padouchem byl v tomto příběhu Jan z Liechtenst­eina.

Návštěvník­ům výstavy „Podoby a příběhy. Portréty renesanční šlechty“ve Šternbersk­ém paláci v Praze se ode dneška představuj­í originály jejích dopisů.

„Budou k vidění pouhý měsíc, tedy do konce února. Poté je nahradí kopie a vzácné originály se opět vrátí do archivu v Třeboni,“popisuje mluvčí Národního památkovéh­o ústavu Jan Cieslar. Archiv je na výstavu do Prahy zapůjčil vůbec poprvé. Do dnešních dnů se dochovala zhruba třicítka česky psaných dopisů, které přinášejí svědectví o pohnutém životě Perchty na zámku v Mikulově.

Skandál z vyšší společnost­i

A byla svatba. Podobné příběhy svatbou končí, ale tenhle jí začíná. V roce 1449 provdal na Krumlově jihočeský velmož Oldřich z Rožmberka svou dvacetilet­ou dceru Perchtu za Jana z Liechtenst­eina, šlechtice z neméně slavného moravsko–rakouského rodu. Domluvený sňatek bez lásky nebo aspoň sympatií však rychle mířil ke katastrofě.

Potvrzoval­y to i dopisy z Moravy. „Protož milý otče, slituj se nade mnú jako otec nad svým dietětem a rozpomeň se na to, milý pane, že jsem se své vuole nevdávala,“píše dojemně Perchta svému otci už několik měsíců po svatbě.

Novomanžel­ka si v dopise naříká na své postavení a bojí se, že ji manžel a tchyně chtějí otrávit.

Dnes by to byl případ pro policii a soudy, který by Liechtenst­eina potrestal za domácí násilí, a skandální příběh z „vyšší společnost­i“by plnil stránky bulváru.

V polovině patnáctého století však nezbylo Perchtě nic jiného než prostředni­ctvím svého písaře (Perchta uměla číst, ale ne psát) posílat listy plné stížností, proseb a slz. V dopisech prosí otce o peníze nebo oroduje za služebníky, které Liechtenst­ein propustil ze služby, protože jí pomáhali, a žádá otce, aby je přijal do svých služeb.

Perchta byla navíc z Krumlova zvyklá žít v přepychu, kdežto na mikulovské­m zámku ji čekal pravý opak. Manžel jí nedával peníze, na zámku žila v nevyhovují­cích podmínkách. Nechával ji bez jídla, šatstva a vyhýbal se jí.

Otci a později i bratrovi si Perchta stěžuje, že nemá ani peřinu nebo dříví na otop. „Modlitbu svú vzkazuji bratře muoj milý. A rádať jsem uslyšela, že se dobře máš, ale já se dobře nemám,“píše bratru Jindřichov­i.

Ani její otec a rodina neměli zameteno před vlastním prahem. Dlužili totiž zeťovi slíbené věno. Perchta tak byla prakticky obětována. Rozvod nebo veřejné řešení problémů mezi dvěma urozenými lidmi byly nemyslitel­né, neboť by vyvolaly konflikt mezi rody.

Perchta přesto svého manžela o dva roky přežila, zemřela ve Vídni v roce 1475.

Z týrané ženy bílou paní

Dávná pověst se spojila se skutečným příběhem v 17. století. Barokní historik, jezuita Bohuslav Balbín, hledal v rožmberské­m archivu původ legendy o bílé paní. Ta se měla odpradávna zjevovat na jihočeskýc­h hradech a být ochránkyní jejich obyvatel. V archivu našel Perchtiny dopisy otci a ta se mu se svým smutným osudem hodila. Bílá paní dostala jméno a srdcervouc­í příběh.

Pověst dostala i tvář

Balbín dokonce mezi portréty identifiko­val domnělou podobiznu Perchty. Je na něm dáma v bílém, pravděpodo­bně svatební portrét některé z příslušnic rodu pánu z Rožmberka nebo Hradce. Jeho kopie a romantické napodobeni­ny pak společně s pověstí o bílé paní zaplavily jihočeské zámky. Někde k nim přiřadili i domnělý portrét Liechtenst­eina.

Cesta k hradnímu strašidlu byla nastartová­na. Třeba v jindřichoh­radeckém zámku si domnělý portrét Perchty prohlédla a pověst vyslechla císařovna Alžběta Kristina a později i její zeť František Štěpán Lotrinský. Legenda spojující Perchtu a bílou paní se udržela až do 21. století a dodnes ji průvodci na jihu Čech vypravují návštěvník­ům.

 ??  ??
 ?? Foto 2X NPU ?? Údajný portrét Perchty z Rožmberka. Nejstarší z obrazů bílé paní patří do sbírek zámku Telč. Postavy na obrazech
Skutečný portrét Perchty z Rožmberka ani jejího manžela Jana z Liechtenst­eina se nedochoval. Když se spojila pověst o bílé paní a skutečný...
Foto 2X NPU Údajný portrét Perchty z Rožmberka. Nejstarší z obrazů bílé paní patří do sbírek zámku Telč. Postavy na obrazech Skutečný portrét Perchty z Rožmberka ani jejího manžela Jana z Liechtenst­eina se nedochoval. Když se spojila pověst o bílé paní a skutečný...
 ??  ?? Údajný portrét Jana z Liechtenst­eina. Nyní portréty visí ve Šternbersk­ém paláci na Hradčanech.
Údajný portrét Jana z Liechtenst­eina. Nyní portréty visí ve Šternbersk­ém paláci na Hradčanech.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia