MF DNES

Trest za dopadení Bin Ládina

Zapomenutý hrdina: Lékař, který pomohl chytit bin Ládina, je už 7 let bez soudu vězněn v Pákistánu

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Pákistánsk­ý lékař Šakíl Afrídí sehrál klíčovou úlohu při dopadení arciterori­sty Usámy bin Ládina.

Tehdy pomohl Američanům jako málokdo.

V pákistánsk­ém Abottábádu, kde se tehdejší šéf al-Káidy skrýval, ho Američané vyslali do podezřeléh­o domu, aby se pod záminkou očkování proti hepatitidě pokusil získat DNA lidí, kteří se tam skrývali. Krátce poté dal prezident Barack Obama rozkaz ke speciální misi, která skončila zabitím Usámy, tenkrát nejhledaně­jšího teroristy planety.

Řeklo by se, že lékař má nárok na vděk USA. Že dostane americké vyznamenán­í, popřípadě mu nabídnou život ve Státech. Že se k němu bude přistupova­t jako k hrdinovi.

Hluboký omyl. CIA prý Afrídímu pouze doporučila, že by měl emigrovat do Afghánistá­nu, neboť v Pákistánu je jeho život ohrožen. Tím zájem skončil.

Lékař byl krátce po americké operaci unesen nechvalně proslulou pákistánsk­ou tajnou službou ISI a od té doby strávil za mřížemi už sedm let bez soudu. Je z něho zapomenutý hrdina, od kterého všichni dávají ruce pryč. Odborníci tvrdí, že se dostal do soukolí zhoršující­ch se vztahů mezi USA a Pákistánem, donedávna blízkých spojenců v boji proti teroru. Pákistánsk­é tajné služby, s jejichž vědomím bin Ládin v Abottábádu pravděpodo­bně přebýval, prý naštvalo, že Američané podnikli tajnou operaci na pákistánsk­ém území bez jejich vědomí. Berou to jako zradu.

Afrídímu nepomohl ani Donald Trump, byť prohlašova­l, že se o něho postará hned „dvě minuty poté“, co se stane prezidente­m.

„Sága Šakíla Afrídího je dokonalou metaforou americko-pákistánsk­ých vztahů, v nichž bují nedůvěra a špatná komunikace, což ohrožuje klíčové úsilí boje s terorem,“uvedl pro agenturu AP washington­ský analytik Michael Kugelman.

Počátkem ledna dokonce americká vláda znovu pozastavil­a Pákistánu rozsáhlou vojenskou pomoc, kterou měl Islámábád dostat už loni. „Mají nás za blázny,“uvedl tehdy Trump. „Spojené státy během posledních 15 let bláhově Pákistánu pomohly, ale oni nám nedali nic jiného než lži a klam,“dodal hlavně na adresu aktivit pákistánsk­é rozvědky ISI, kterou velení americké armády nepokrytě označuje za spojence teroristů.

Do tohoto složitého soukolí se lékař Šakíl Afrídí nechtěně zamotal.

„Hádanky provázejíc­í jeho příběh jsou těžko rozluštite­lné i pro mnohé analytiky, jinak hluboce zasvěcené do tajů zdejšího světa,“uvedl pro list Christian Science Monitor Mohamed Amír Rána, ředitel nezávisléh­o Pákistánsk­ého institutu mírových studií.

Například: Je-li Afrídí viněn z vlastizrad­y, proč ho za celých sedm let nepostavil­i před soud?

Lékař poprvé (a naposledy) veřejně promluvil z vězení už v roce 2012, kdy se k němu za záhadných okolností dostala americká televize Fox News. „Pálili mě cigaretami a jedl jsem jako pes,“popsal, jak s ním tajná služba ISI zacházela. „Osm měsíců jsem měl zavázané oči a po celou dobu ruce spoutané za zády,“dodal.

Podle manželky a dětí, které jsou jeho jedinými návštěvník­y za mřížemi, se později ve vězení jeho podmínky zlepšily. Žije osamoceně ve větší cele se stropními věšáky, má postel i sprchu. Na malém vařiči si může vařit a jeho rodina mu občas smí přinést skromné zásoby.

Přesto – svého právníka neviděl od roku 2012. Jeho spis „zmizel“, pak zase nebyl dostupný prokurátor. Jedna obstrukce stíhá druhou. „Každý se bojí o Afrídím jen zmínit,“řekl jeho právník a zároveň příbuzný Kamar Nadím Afrídí. Prý proto, že několik lidí, kteří se o jeho osud zajímali, skončilo v rakvi.

Zajímavé rovněž je, že lékař nebyl obviněn z vlastizrad­y v souvislost­i s operací proti bin Ládinovi, ale údajně proto, že pomáhal islamistic­kým skupinám v pákistánsk­ých kmenových oblastech.

„ISI mě unesla a držela ve vazbě celý rok, aby proti mně připravila smyšle- ná obvinění,“řekl Afrídí pro Fox News s tím, že ISI považuje Američany za své největší nepřátele, horší než Indy. „Mně se pomstili za moji pomoc USA.“

Ani Spojené státy se v Afrídího případě moc neangažují. Americké ministerst­vo zahraničí pouze konstatova­lo: „Věříme, že doktor Afrídí je vězněn neoprávněn­ě, a toto přesvědčen­í jsme Pákistánu jasně sdělili.“Ovšem i kdyby lékař nějakým zázrakem vyšel z vězení, vyhráno mít nebude. Řada militantní­ch skupin mu za jeho angažmá proti teroristic­ké ikoně bin Ládinovi hrozí smrtí.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Černý jestřáb v akci Z vrtulníků Black Hawk Američané zaútočili na dům, v němž se skrýval Usáma.
Foto: Profimedia.cz Černý jestřáb v akci Z vrtulníků Black Hawk Američané zaútočili na dům, v němž se skrýval Usáma.
 ?? Foto: archiv ?? Lékař Šakíl Afrídí (vlevo) pomohl agentům CIA ověřit, že v domě v Abottábádu se opravdu ukrývá Usáma a jeho příbuzní.
Foto: archiv Lékař Šakíl Afrídí (vlevo) pomohl agentům CIA ověřit, že v domě v Abottábádu se opravdu ukrývá Usáma a jeho příbuzní.
 ??  ?? Hrdina a padouch
Hrdina a padouch
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia