MF DNES

Sázky na prezidenta: Zeman je náhle favorit

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Krátce po prvním kole prezidents­ké volby to vypadalo, že favoritem pro druhé kolo je Jiří Drahoš. Aspoň podle bookmakerů. Teď je to naopak.

„Nejdřív si sázkaři spočítali hlasy pro Pavla Fischera, Michala Horáčka a Marka Hilšera a z toho zřejmě usoudili, že Drahoš je favoritem. To trvalo zhruba do poloviny minulého týdne a odpovídaly tomu i kurzy,“říká Jiří Hadraba ze sázkové kanceláře Tipsport.

A jeho slova potvrzuje i Petr Šrain z konkurenčn­í Fortuny.

„V úterý 16. ledna byl kurz na Zemana 2,6, na Drahoše 1,55. Teď je na Zemana 1,6 a na Drahoše 2,38,“uvádí Šrain. Znamená to, že kdo teď vsadí na Zemana, může v případě jeho vítězství získat 1,6násobek svého vkladu, v případě Jiřího Drahoše 2,38násobek.

„Postupem času se ukazovalo, že to bude zřejmě vyrovnaněj­ší souboj, než si mnozí mysleli. A v tu chvíli jsme začali registrova­t zvýšené množství sázek na Zemana. Lidé usoudili, že při kurzu 2,6 to může být i slušná investice,“doplňuje Šrain.

Kurz určují bookmakeři a ovlivňuje ho spousta okolností – průzkumy, novinové komentáře, nálada sázkařů. A v neposlední řadě tak třeba i televizní debaty. I z toho mohl Miloš Zeman v posledních dnech, kdy na Nově nebo Barrandově diskutoval jen s moderátory, těžit.

Zatím poslední debata v televizi Prima, ve které se Miloš Zeman s Jiřím Drahošem poprvé střetli tváří v tvář, však paradoxně už kartami skoro nezamíchal­a.

„Vypadlo to, že pro sázkaře ta diskuse nepřinesla žádné velké překvapení. Lidé sice trochu více sázeli na Miloše Zemana, ale rozdíl kurzů byl skutečně jen kosmetický. Ty, kteří sází na Jiřího Drahoše, to rozhodně neodradilo,“doplňuje Šrain.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia