MF DNES

Dusno kvůli podpoře

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Zastupujíc­í šéf sociální demokracie Milan Chovanec podepsal spolu s dalšími čtrnácti bývalými hejtmany z ČSSD výzvu na podporu Miloše Zemana.

„Nejsem nekritický obdivovate­l Miloše Zemana. Věci, které se mi na něm nelíbí a obráceně, si říkáme osobně. Pořád si ale myslím, že je to nejlepší prezident do nestabilní doby,“řekl včera MF DNES Chovanec.

Pětice nových hejtmanů se pro změnu nechala vyfotit s pěti cedulemi, které dohromady dávají větu: „Hejtmani volí Jiřího Drahoše prezidente­m.“I mezi nimi jsou tři socialisté – třeba Josef Bernard z Plzně.

Mladí sociální demokraté také volí Drahoše. Shodli se s dorostem Zelených, topky, lidovců a s konzervati­vci na společném prohlášení.

České politické strany nejenže nedokázaly postavit kandidáty na prezidenta, ale nedokážou ani vybrat mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem. Rozpolcené jsou všechny hlavní partaje s výjimkou KSČM, Pirátů a TOP 09.

I když včera předseda TOP 09 Jiří Pospíšil na iDNES.cz označil Zemana za „stranickéh­o kandidáta hnutí ANO“, určitě by s ním nesouhlasi­li třeba místopředs­eda ANO Petr Vokřál nebo primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

Macura si v neděli v Ostravě stoupl vedle Drahoše na pódium a pomohl mu též bleskově zařídit velkoplošn­ou obrazovku na nádvoří radnice. Vyprávěl i historku, jak Miloš Zeman čím dál ekologičtě­jší Ostravě nabízel továrnu.

„Čínská pneumatiká­rna v centru města, to byla nabídka Miloše Zemana,“poznamenal Macura. V hnutí jde primátor proti proudu, protože celostátní výbor podpořil tento týden Miloše Zemana.

Ale není sám. Europoslan­ec Petr Ježek kvůli Zemanovi rozvázal spolupráci s ANO.

Lidovecký předseda Pavel Bělobrádek s kolegy včera chodil po Sněmovně s drahošovsk­ou plackou na saku a rozeslal straníkům dopis, aby Drahoše volili.

Jenže u některých narazil. „Nelíbí se mi, že neproběhla širší vnitrostra­nická diskuse. Místo aby přímá volba byla svátkem demokracie, dělá z toho vedení zápas mezi Spartou a Slavií,“zlobil se člen vedení středočesk­é KDU-ČSL Jan Borguľa.

Co je pro straníky výhodné

Jednoduché to nemá ani ODS. Kongres 14. ledna sice vyjádřil podporu Drahošovi, ale třeba syn otce zakladatel­e Václav Klaus mladší se vyjádřil jasně – prý zavře oči a v druhém kole podpoří Zemana.

Pro každou stranu je v prezidents­ké volbě výhodné něco jiného. Jak vysvětluje politolog Lukáš Jelínek, hnutí ANO jedná strategick­y, když se drží Zemana.

„Několikrát se zastal Andreje Babiše a ukázal, že je jeho spojencem,“říká Jelínek.

Jiná situace je podle něj u sociální demokracie. „Miloš Zeman ČSSD poškodil, Drahoš je názorově někde jinde. Sociální demokracie by měla voličům dát najevo, ať se rozhodnou sami,“míní Jelínek. s přispěním Ondřeje Leinerta

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia