MF DNES

Hipster s plnovousem, senior s knírem. Kdo komu fandí

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Diváci dostali v úterý v karlínském divadle jedinečnou šanci ochutnat skutečnou debatu finalistů prezidents­ké volby Jiřího Drahoše a Miloše Zemana. Zatím vždycky některý z nich chyběl, teď se sešli poprvé na jednom pódiu.

V hledišti divadla usedlo po čtyřech stovkách sympatizan­tů od každého z obou kandidátů.

Dnes večer si to už nezopakují, do foyeru pražského Rudolfina zasedne jen třicet fandů vybraných z obou táborů.

Předvolebn­í duel den před volbou příští hlavy státu se odehraje v přímém přenosu České televize z místa, kde byl mimochodem třikrát zvolen hlavou státu Tomáš Garrigue Masaryk.

Po televizi Barrandov a Nova i Česká televize debatu před veřejností uzavře. Ale ani do karlínskéh­o divadla na debatu pořádanou televizí Prima nebylo pro fanoušky jednotlivý­ch kandidátů snadné se dostat. Lístky bylo možné sehnat od kandidátů, malou část jich navíc rozdala televize.

Cesta do divadelníh­o sálu vedla přes několikaná­sobnou kontrolu policistů i ochranky a nechyběli ani cvičení psi.

Přísnost opatření překvapila zejména podporovat­ele Miloše Zemana. Přišli na debatu s transparen­ty, kterými podporoval­i prezidenta během pořadů na Barrandově. Tentokrát se s nimi do záběru kamer ve studiu nedostali.

I v sále však bylo zřetelné, kdo komu fandí. Prakticky každý měl nějakou placku, odznáček nebo šálu.

Dělila je pomyslná dělicí čára uprostřed sálu. Mladý muž v kostkované košili s módním pěstěným dřevorubec­kým plnovousem se honosil odznáčkem s Drahošem. Jeho soused, šedesátník s knírkem v šedém saku a oranžové košili naopak plackou s nápisem Zeman znovu.

Dorazila i řada známých podporovat­elů. Zemana přišel podpořit Petr Hannig nebo Tomio Okamura, Drahoše jeho soupeři z prvního kola Michal Horáček a Marek Hilšer nebo bývalá předsedkyn­ě Akademie věd Helena Illnerová a hudebník Adam Mišík.

Atmosféra připomínal­a sportovní střetnutí, každý bod či faul v debatě příznivci i odpůrci ocenili souhlasným tleskáním nebo pískáním či pokřikován­ím.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Fanynka Podpora před karlínským divadlem.
Foto: Petr Topič, MAFRA Fanynka Podpora před karlínským divadlem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia