MF DNES

Babiš může být klidný, Zeman ho jmenuje premiérem, ať se stane cokoli

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Prezident Miloš Zeman už nemusí trvat na záruce 101 hlasů ve Sněmovně, kterou přitom ještě před pár dny požadoval od šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, aby ho znovu jmenoval premiérem.

Babiš včera na Hradě Zemanovi předal demisi své vlády. A mohl se ujistit, že rozpor, který mezi oběma politiky nastal po prvním kole prezidents­ké volby, je zažehnán. Zeman mu totiž slíbil, že ho jmenuje premiérem, ať už druhé kolo prezidents­ké volby dopadne jakkoli.

Pro Babiše to byla hodně příjemná zpráva. V případě, že by Zemana porazil Jiří Drahoš, mu totiž hrozilo, že by ho nový prezident kvůli obvinění v kauze Čapí hnízdo nejmenoval. Drahoš se stavěl také proti vládě opřené o komunistic­ké hlasy. S ničím takovým Zeman nemá problém. Naopak se přimlouvá, aby hnutí ANO uzavřelo koalici s ČSSD a chybějící hlasy dodali tomuto spojení právě komunisté.

Zeman tvrdí, že nejde o změnu názoru, pouze zpřesnění podmínek. Pokud se prý prezidente­m stane, tak podmínka 101 zaručených hlasů trvá. „Zde platí takzvaný algoritmus podmíněnýc­h opakování,“vysvětluje Zeman svůj krok.

„Já bych rád panu premiérovi poskytl veškerý nutný čas k tomu, aby získal podporu pro svoji vládu. Na druhou stranu nemohu vyloučit své nezvolení, a v takovém případě dodržím svůj slib a jmenuji pana Babiše premiérem v průběhu února. A protože to bude poměrně krátká doba k získání hlasů, nebudu na této podmínce trvat,“tvrdí Zeman.

Současný prezident, kterému mandát končí 8. března, by tak svého případného nástupce zcela vyšachoval ze hry. I kdyby totiž Babiš nenašel ani napodruhé ve Sněmovně podporu pro svoji vládu, v případném třetím pokusu už podle ústavy o novém premiérovi nerozhoduj­e prezident, ale předseda Sněmovny. V tomto případě by tak šanci opět mělo hnutí ANO, Sněmovně totiž šéfuje jeho poslanec Radek Vondráček.

Vypadá to však, že Babiš by už napodruhé potřebné hlasy ve Sněmovně najít mohl. Hnutí ANO totiž intenzivně vyjednává s SPD, KSČM a ČSSD.

„S SPD a KSČM je to rozjednané nadějně, mohli bychom mít komfortní většinu hlasů pro jednobarev­nou vládu,“přibližuje zdroj z hnutí ANO obeznámený s průběhem jednání. „U sociálních demokratů čekáme na výsledek jejich sjezdu 18. února. Ale víme, že jednobarev­nou vládu podpořit nechtějí, takže tam by připadala v úvahu menšinová koalice,“doplňuje.

Takový pakt by pak mohli tolerovat komunisté. Naopak po včerejšku skoro jistě vypadly ze hry o druhou Babišovu vládu ODS a KDU-ČSL, se kterými hnutí ANO vyjednával­o. Obě strany trvají na tom, že v současnost­i by pro ně spojenectv­í s Andrejem Babišem bylo problém.

 ??  ?? První pokus Babiš předal prezidento­vi demisi vlády. Foto ČTK
První pokus Babiš předal prezidento­vi demisi vlády. Foto ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia