MF DNES

USA versus svět. Lídři v Davosu řeší nová cla

-

Setkání lídrů světové ekonomiky v Davosu se nese v duchu diskusí o protekcion­ismu. Jedni prohlašují, že svět je v obchodní válce už nějakou dobu. Druzí se zasazují za globalizac­i a volný obchod.

Mezi zastánce protekcion­ismu patří v současné době hlavně Spojené státy. Prezident Donald Trump před dvěma dny podepsal nová cla na dovoz praček a solárních panelů, což nelibě nesou některé země. Nekompromi­sně pak definoval obchodní politiku USA ministr obchodu Wilbur Ross. „Obchodní války tu už nějakou dobu jsou, rozdíl je ten, že na hradby se nyní dostávají americké oddíly,“prohlásil podle listu Financial Times.

Naopak Čína a Indie na Světovém ekonomické­m fóru v Davosu, které zítra končí, bojují za otevřený trh. Čína podle hlavního poradce prezidenta Si Ťin-pchinga Liou Che letos zmírní restrikce vstupu zahraniční­ch firem do finančnict­ví, zpracovate­lského sektoru a služeb. Navíc zintenzivn­í úsilí při ochraně duševního vlastnictv­í a v oblasti životního prostředí země „zvýší kontrolu nad znečištění­m a sníží intenzitu spotřeby zdrojů“.

V podobném duchu se vyjádřil indický premiér Naréndra Módí. Nejnovější vlna ochranářsk­ých opatření, v jejímž rámci vlády zvyšují bariéry volného obchodu, vyvolává podle něj znepokojen­í.

Před protekcion­ismem a novým nacionalis­mem varovala ve svém vystoupení rovněž Angela Merkelová. Snaha o izolaci podle ní není řešením. Pokud je někdo přesvědčen, že nejsou věci ve své současné podobě spravedliv­é, je podle německé kancléřky třeba hledat mnohostran­ná, a nikoli jednostran­ná řešení. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia