MF DNES

Němci se bojí Kurdů

Německo se obává, aby se útok Turecka na kurdskou enklávu v syrském Afrínu nepřenesl do potyček mezi miliony Turků a statisíci Kurdů ve Spolkové republice.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Je to konflikt, který v Německu doutná pod povrchem už desetiletí. To, co se považuje za tureckou komunitu v Německu, jež je odhadem asi se čtyřmi miliony lidí původem z Turecka největší na světě, je ve skutečnost­i směsicí etnických Turků a Kurdů.

Kurdové jsou asi s osmi sty tisíci příslušník­y své menšiny v Německu největší kurdskou diasporou ve světě. Každý otřes v dlouhodobě napjatých vztazích mezi vládou v Ankaře a Kurdy, ať už v samotném Turecku, nebo v okolních zemích, se proto do Německa velmi rychle přenese.

Podobně je tomu v současnost­i, kdy turecká armáda dostala za úkol zlikvidova­t jednotky kurdských milic YPG operujícíc­h v enklávě Afrín u hranic Turecka se Sýrií. Jednotky YPG se v minulých letech proslavily v bojích proti Islámskému státu, kterému uštědřily první porážky.

Vojenská invaze Turecka uvedla v minulých dnech do pohybu celou kurdskou menšinu v Německu, která se podobně jako v minulosti snaží demonstrac­emi upoutat pozornost veřejnosti i vládních úřadů k osudu svých soukmenovc­ů.

Jedna z demonstrac­í se pod kurdskými vlajkami konala podle stanice Deutsche Welle například před ruským konzulátem v Bonnu v západní části Německa. Právě Moskvu Kurdové obviňují z podpory turecké operace. „Všichni jsme Afrín, všichni jsme YPG,“křičely desítky demonstran­tů.

Podle Deutsche Welle mohou podobné protesty rychle eskalovat v šarvátky s německými Turky, o čemž svědčí pondělní potyčky mezi kurdskými demonstran­ty a tureckými cestujícím­i na letišti v Hannoveru u východu z terminálu. Do pěstního souboje se tam dostaly asi dvě desítky lidí poté, co se Turci odbavující se na let do Istanbulu pustili do Kurdů vykřikujíc­ích hesla „Fašista Erdogan“. Aby policie dostala situaci pod kontrolu, musela použít pepřový sprej.

Kurdové jsou také hlavními podezřelým­i z útoků na dvě mešity navštěvova­né převážně tureckými muslimy. Ty následoval­y podle týdeníku Der Spiegel poté, co turečtí imámové v Německu vyzvali věřící k modlitbám za úspěch operace „proti teroristům v Afrínu“.

„Kurdy zabíjejí německé tanky“

Nebylo by to zdaleka poprvé, kdy by spory mezi Kurdy a Turky přerostly do násilných střetů v ulicích německých měst.

Například před třemi roky musela potyčky Turků a Kurdů, kteří protestova­li proti údajné turecké podpoře Islámského státu, rozhánět v Hamburku policie. Turecko také pravidelně protestuje, když se na kurdských demonstrac­ích v Německu objeví vlajky zakázané a podle Turecka teroristic­ké Kurdské strany pracujícíc­h, známé spíše pod zkratkou PKK.

Situace je nyní pro německé úřady o to složitější, že podle informací médií používají turecké jednotky k útokům na kurdské pozice německé tanky Leopard 2, jež jsou páteří nejmoderně­jších pozemních jednotek. „V Sýrii turečtí vojáci střílejí z německých tanků do Kurdů. Je to etnická čistka, která se ukrývá pod pláštíkem války s terorismem,“uvádí v komentáři bavorský list Frankenpos­t.

Podle připravova­ného kontraktu měly být navíc tanky Leopard 2 ještě vylepšeny německým výrobcem zbraní Rheinmetal­l. Po tureckém útoku na syrskou kurdskou enklávu se v Německu zdvihla vlna odporu. Uskutečněn­í kontraktu je proto nejisté.

 ??  ?? Protest. Záběr z prokurdské demonstrac­e z Frankfurtu nad Mohanem, jedné z mnoha, které v minulých dnech v Německu proběhly. Foto Profimedia
Protest. Záběr z prokurdské demonstrac­e z Frankfurtu nad Mohanem, jedné z mnoha, které v minulých dnech v Německu proběhly. Foto Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia