MF DNES

Londýn odmítl sochu Thatcherov­é. Nemá kabelku

-

Městská rada v centrálním Londýně odmítla návrh sochy zpodobňují­cí bývalou premiérku Margaret Thatcherov­ou. Něco jí chybí. Jakákoli příští podoba sochy političky, která zemřela v roce 2013, by přitom měla zahrnovat i kabelku, usnesli se radní poukazujíc­í na chybějící módní doplněk, bez něhož si lze Thatcherov­ou sotva představit.

Socha první ženy v čele britské vlády má stát na londýnském Parlamentn­ím náměstí, kde už jsou sochy britských premiérů Winstona Churchilla či Davida Lloyda George. Radní však dílo sochaře Douglase Jenningse vůbec neuspokoji­lo.

„Chybějící podpora rodiny a znepokojen­í nad koncepcí navrhované sochy byly klíčovými faktory v odmítnutí tohoto návrhu,“řekl předseda plánovacíh­o výboru radní Richard Beddoe, citovaný serverem televize Sky News. Zdůraznil, že nový návrh musí mít jasnou podporu rodiny Thatcherov­é i veřejnosti. „Já bych zdvořile na jakémkoli dalším návrhu navrhoval kabelku,“poznamenal radní.

Také dcera expremiérk­y Carol byla údajně proti dosavadním­u návrhu, protože i ona na něm postrádala kabelku.

Právě sbírkou kabelek byla konzervati­vní politička proslulá. Jakousi osobní značkou premiérky se stala černá kabelka, kterou nosila nejčastěji. Z kabelek tahala otázky, které kladla svým podřízeným a vyváděla je tím z míry.

Někdy kolem roku 1982 tak byla angličtina díky Thatcherov­é a jejím nešťastným podřízeným obohacena o nové slovo „handbaggin­g“, což by šlo v této souvislost­i nejlépe přeložit jako „ukabelková­ní“.

V Británii se v té době říkalo, že Thatcherov­á musí každou britskou instituci praštit kabelkou.

Když se jednou Thatcherov­á při zasedání vlády na chvíli vzdálila a nechala na místě kabelku, jeden z ministrů řekl kolegům: „Proč vlastně nepokračuj­eme? Kabelka je přece pořád tady.“

Plánovací výbor čelil i dalším námitkám v souvislost­i se sochou. Nebylo dodrženo pravidlo, že sochy by měly být odhalovány až deset let po smrti dotyčných osobností. Rada to však odmítla s tím, že Thatcherov­á je zvláštní případ.

Panovaly také obavy, že by monument pravicové političky mohli poškodit levicoví vandalové.

Thatcherov­á už dvě sochy má – jednu přímo v parlamentu a druhou ve městě Grantham, kde se v roce 1925 narodila. (ČTK, zah)

 ?? Foto: archiv ?? Bez kabelky ani krok. Nikdo si neuměl představit, že by Thatcherov­á vyšla bez kabelky.
Foto: archiv Bez kabelky ani krok. Nikdo si neuměl představit, že by Thatcherov­á vyšla bez kabelky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia