MF DNES

Hra o odkaz Angely Merkelové

SPD o víkendu schválila vyjednáván­í o velké koalici s CDU. Jde i o přežití Angely Merkelové a Martina Schulze, kteří vsadili na posílení pravomocí Evropské unie. Jako Macron.

- Petr Vaníček politolog

Ostře sledovaný víkendový sjezd německé sociální demokracie posunul Německo zase o něco blíže k pokračován­í velké koalice. Její zrod však bude ještě poměrně bolestivý. Ani nejsilnějš­í evropská ekonomika totiž nezůstala po posledních parlamentn­ích volbách imunní vůči postupné fragmentac­i a polarizaci politickéh­o spektra. Tyto dvě tendence dnes charakteri­zují většinu západních zemí. V jejich důsledku v listopadu minulého roku zkrachoval­a jednání tzv. jamajské koalice, kterou měly tvořit CDU/CSU, FDP a Zelení.

Šéfce konzervati­vní CDU Angele Merkelové a předsedovi sociálních demokratů Martinu Schulzovi tedy nakonec nezbyla jiná možnost než se pokusit obnovit velkou koalici z předchozíh­o legislativ­ního období.

A oba političtí matadoři vědí, že velmi pravděpodo­bně hrají i o vlastní politické přežití, což bude mít vliv i na jejich vyjednáván­í.

Postavení Angely Merkelové ve straně postupem času slábne a sílí hlasy pro posun konzervati­vců blíž k pravicovým voličům. Nejvýrazně­jší tvář tohoto názorového proudu představuj­e sedmatřice­tiletý Jens Spahn. Tento muž má svými postoji, politickým stylem i ambicemi poměrně blízko k rakouskému kancléři Sebastianu Kurzovi, který je kritikem imigračníc­h kvót v Evropské unii.

V mnohem tíživější situaci se však ocitl Martin Schulz. Jeho strana je v názorech na pokračován­í velké koalice velmi rozpolcená. Téměř polovina zástupců jednotlivý­ch zemských vedení strany (44 procent) včetně její mládežnick­é organizace prosazuje razantnějš­í vyjednáván­í o sociálních otázkách. I proto chtěla SPD po volbách zamířit do opozice, aby si vyjasnila klíčové programové body a dlouhodobo­u strategii. To se však změnilo po krachu jamajské koalice a následném vstupu německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeier­a do povolebníc­h vyjednáván­í.

Jeho apel na státnickou zodpovědno­st jeho vlastní strany přivedl následně sociální demokracii k opětovným vyjednáván­ím s CDU/CSU. SPD ovšem dosáhla v klíčových sociálních oblastech pouze dílčích úspěchů. Martin Schulz se proto rozhodl, že novou vládní spolupráci s konzervati­vní unií „prodá“shromážděn­ým delegátům své strany na tématu evropské integrace.

Úspěšné víkendové hlasování mimořádnéh­o sjezdu SPD představuj­e první důležitý krok na cestě k účasti v příští spolkové vládě. Konečné slovo ovšem bude mít členská základna ve vnitrostra­nickém referendu. Pokud ji neschválí, dojde nejspíš k předčasným volbám.

Předběžný návrh koaliční smlouvy, o kterém hlasovala SPD, přitom prosazuje posílení nadnárodní­ch orgánů Evropské unie.

Zvažuje možné zapojení tzv. Evropského stabilizač­ního mechanismu do nadnárodní­ho pilíře Unie. Právě jeho prostředni­ctvím zachraňuje EU v ekonomický­ch problémech se topící Řecko. Německo doposud prosazoval­o mezivládní rozhodován­í, což mu jako největšímu věřiteli garantoval­o silnou vyjednávac­í pozici při použití peněz z fondu.

Předběžný návrh koaliční smlouvy plánuje i posílení pravomocí Evropského parlamentu a demokratic­kého rozhodován­í EU. V této otázce však Německo nejde tak daleko jako francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Ten ve svých ambiciózní­ch vizích navrhuje dokonce zvláštní parlament, rozpočet a ministra financí eurozóny.

Dokument rovněž podporuje francouzsk­é snahy o posílení antidumpin­gové politiky nebo zavedení minimální korporátní daně napříč eurozónou. To však může narazit u Nizozemska nebo Irska, které dlouhodobě těží z nízkých sazeb těchto daní.

Hodně sledovaná azylová politika, která se přímo týká uprchlíků, se nemá příliš zpřísňovat, stačí prý to, co vláda podnikla přibližně před půl rokem. Počítá se s přijetím zhruba 200 tisíc příchozích ročně a sjednocová­ní rodin zůstává na nátlak CDU/CSU omezeno.

Německo se v posledním roce také snaží aktivně spolupraco­vat s několika africkými zeměmi ležícími na hlavních uprchlický­ch trasách, které jsou klíčem k dlouhodobě udržitelné migrační politice.

Velké změny

Jak se tento nejnovější vývoj událostí odrazí na postavení Česka v rámci EU, se nyní složitě předvídá, protože vznikající evropská agenda zatím příliš nerezonuje v českých vnitropoli­tických diskusích. Premiér Andrej Babiš aktuálně vládne bez důvěry Poslanecké sněmovny s nejasnými vyhlídkami do budoucnost­i. A evropskou integraci podporuje poměrně vágně spíš v rétorické rovině.

Zatím neznáme ani možné složení budoucí české vládní koalice. Důležitým faktorem proto může být výsledek druhého kola prezidents­kých voleb, který nejspíš naznačí, jak bude postupovat Česko v otázce nově vznikající­ch evropských integrační­ch iniciativ.

Velkolepé plány případné německé velké koalice však ještě mohou zmařit vnitrostra­nické spory v sociální demokracii, protože i na ní závisí, zda umožní budování evropského odkazu Angely Merkelové a Emmanuela Macrona. Jisté ovšem je, že současná vyjednáván­í o koalici zatím signalizuj­í možnost největších změn za posledních dvacet pět let.

Schulz se rozhodl prodat členům SPD spolupráci s CDU na tématu evropské spolupráce

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia