MF DNES

Důležitějš­í věci než Miloš a Jiří

- Petr Kolář reportér MF DNES

Pozornost národa je zákonitě upřena na souboj Miloše Zemana s Jiřím Drahošem. Teprve někde na pozadí hádek, kdo z nich vyhrál v duelu, se dějí ostatní věci. Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se například tak nějak bez větší pozornosti dohodl s komunisty, že podpoří jeho příští vládu. Takže už se vlastně čeká jen na sociální demokracii.

Na ještě menší věci není vidět už vůbec. Vinoř je malá městská část na okraji Prahy. Její obyvatelé – mezi které pár let patřím i já – budou od pátku volit nejen prezidenta, ale také rozhodovat v místním referendu. Radnice v čele se starostou Františkem Švarcem z ODS totiž loni na jaře uzavřela smlouvu s arménským developere­m na výstavbu nových domů, do kterých by se mohla nastěhovat necelá tisícovka lidí, tedy zhruba pětina obyvatel Vinoře.

Proti se postavila skupina odpůrců s tím, že na takový příval není městská část připravená. Starosta navíc prý s developery vyjednal jen chabé kompenzace – podle odpůrců fakticky jen šest parkovacíc­h míst, zatímco Vinoř má pro developery postavit třeba přístupovo­u silnici za své. A že prý to celé smrdí. Smlouva se podle nich má vypovědět a dojednat tak, aby to bylo pro Vinoř výhodnější.

František Švarc se pochopitel­ně hájí, že vyjednával zdatně, kompenzace jsou mnohem větší a nadmíru výtečné. Potud je to jen lokální story, jakých jsou stovky. Včetně detailů typu, že developer pozval dvojici Švarcových zástupců před uzavřením smlouvy do Arménie na výlet, respektive k uzavření partnerské smlouvy mezi Vinoří a tamním městem Sevan.

Pozornost však budí způsob boje, jaký radnice s odpůrci stavby vede. Ti totiž během pouhého měsíce nashromážd­ili tisíc podpisů, aby se o věci muselo konat referendum. Zastupitel­stvo vedené Švarcem však jeho konání neschválil­o, byť mu to zákon nařizuje. Což nedávno konstatova­l i městský soud, na který se odpůrci stavby obrátili.

Referendum tedy bude. Starosta Švarc alespoň nechal vytisknout letáky, že lidé o věci vůbec nemají chodit hlasovat. Tvrdí v nich, že jde jen o politický boj a Vinoř by vypovězení smlouvy mohlo přijít na 90 milionů. Byť ještě nikdo ani nekopl do země. A pro všechny případy starosta nechal o referendu hlasovat v jiné budově, než se budou konat prezidents­ké volby, na kterých se ve Vinoři čeká vysoká účast.

Podobných věcí jako „kauza referenda ve Vinoři“je po celé zemi jistě spousta. Všímejte si jich. Pro životy lidí, jichž se dotýkají, jsou totiž mnohem podstatněj­ší, než jestli bude na Hradě sedět Miloš, nebo Jiří.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia