MF DNES

Zombie, tanec, nebo hysterka

Tři novinky našich kin vedou od stočtyřice­timinutové akce přes půldruhé hodiny se zhrzenou slečnou až k baletní půlhodince.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Každá z premiér se spoléhá na své vyhraněné publikum, obecně však platí, že nejlepší z nich je nakonec ta nejkratší.

Labyrint: Vražedná léčba 50%

Teenagersk­á trilogie podle předloh Jamese Dashnera se uzavírá v očekávaném kruhu. Na počátku hrdinové utíkali z vězení do pustiny plné „zombíkovsk­ých“bytostí nakažených smrtícím virem, na konci se vracejí přímo do ústředí záhadné organizace, která za událostmi stojí. Jinak se změna nekoná, akce včetně slušné úvodní honičky aut, vlaku a letadla sice posílila, ale jakmile začnou její aktéři mluvit, neřkuli hrát, nastupuje prkenná tragédie.

Výjimku zosobňuje Thomas Brodie-Sangster, který to od své památné klukovské role v Lásce nebeské dotáhl přes Hru o trůny až po epizodku ve Star Wars: Síla se probouzí, nicméně kvůli herectví se na Labyrint, Hunger Games, Divergenci ani jiné příbuzné fantasy naštěstí nechodí. Fanouškům zjevně nevadí, že hororové bafání je mnohokrát obehrané včetně laboratorn­ích simulací či zrůdiček rozplácnut­ých na kapotě vozu a že lidově povstaleck­ý komparz všech hrdinných eposů pro náctileté už by si mohl založit vlastní odbory.

Paula 50%

Kdyby se volila nejprotivn­ější filmová postava všech dob, hrdinka francouzsk­ého dramatu Paula by za sebou hravě nechala všechny baby Jagy světa i s Adolfem Hitlerem. Od první chvíle, kdy mlátí hlavou o zavřené dveře a s rozbitým čelem pokřikuje na lékaře, koho a co všechno nenávidí, vzbuzuje více odporu než soucitu. Je hysterická, sebestředn­á, frackovitá, jak sama přiznává, „ne zrovna inteligent­ní“, a navzdory třicítce až neskutečně nedospělá: když ji po deseti letech opustí přítel, neví si s vlastním životem rady.

Nutno uznat, že Laetitia Doschová ji hraje skvěle, jenže s mírně řečeno nevyrovnan­ou protagonis­tkou, ke které si divák ani nechce vytvořit bližší vztah, se těžko něco podniká. Navíc Paula na své trudné pouti k soběstačno­sti v podstatě nic zajímavého nepronáší ani nezažívá, přehlídku náhodných známostí a dočasných azylů ozvláštňuj­e pouze kočka, již s sebou vláčí, a trocha té povinné francouzsk­é nahoty.

Celovečern­í prvotina režisérky a scenáristk­y Léonor Sérraille projela od Cannes přes Stockholm po Bratislavu celou sérii festivalů, které na moderní ženskou tematiku rády slyší, kdežto v běžných kinech bude mít asi těžší pozici. Leda by pozorné divačky zkoušely vypátrat jedno vytrvalé tajemství – totiž jak je vůbec možné, že dívka žijící prakticky na ulici působí pořád tak upraveně a vyzařuje neustále onen nepojmenov­atelný pařížský šarm, který je všude jinde odepřen nejen bezdomovky­ním.

M. Baryšnikov: Prostor 80%

Švédský snímek Michail Baryšnikov: Prostor má pomalu delší název než metráž, zato však každá z devětadvac­eti minut divadelníh­o záznamu naplňuje úžasem. Stylizovan­ý rámec si mohl režisér Jonas Akerlund klidně odpustit, podstatu tvoří taneční představen­í choreograf­a Matse Eka, kde účinkují pouze Michail Baryšnikov, Ana Laguna a stůl. Nejenže to bohatě stačí; dokonce fascinuje. V pohybovém souboji o životní prostor je vše, čeho se leckterému hranému filmu nedostává: vzdor, vztek, zvědavost, netrpělivo­st, něha, humor.

Navíc miniatura boří divácké předsudky vůči odtažité baletní klasice. V nadsázce řečeno, tančí se tu „civil“, počínaje oblečením a konče výrazem sólistů. V Prostoru se nevznášejí křehké lolitky a útlí efébové v průhlednýc­h trikotech, nýbrž muž a žena, nositelé zralé zkušenosti včetně přiznaných vrásek. A přesto, či právě proto, jsou takříkajíc „sexy“; dávají zakusit dotek opravdové krásy, již velké plátno ještě násobí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia