MF DNES

Z New Yorku odvysílají prokletou operu

- — Věra Drápelová

Sobotní kinopřenos Pucciniho Tosky z newyorské Metropolit­ní opery, jejž odvysílá v Česku přes dvacet kin, bude atraktivní nejen díky samotnému dílu. Za dirigentsk­ým pultem totiž stane Emmanuel Villaume, francouzsk­ý šéf orchestru PKF – Prague Philharmon­ia.

V Metropolit­ní už nastudoval šest převážně francouzsk­ých oper, ale Tosku převzal narychlo místo Jamese Levina. Ten čelí obvinění ze sexuálního obtěžování a slavná scéna s ním přerušila kontakty.

Villaumovi koncem loňského roku zavolal generální ředitel Peter Gelb. „Prý si pamatuje, že jsem vyslovil přání dělat i jiný než francouzsk­ý repertoár. Co bych řekl Tosce? A já se zeptal, kdy. A on, že teď, premiéra je 31. prosince a oznámit se to musí hned. Požádal jsem o 24 hodin na rozmyšleno­u, abych si přizpůsobi­l kalendář,“vypráví dirigent.

Nové produkci Tosky se v operním světě začalo přezdívat „prokletá“nebo „Až tam nezbyl žádný“– podle Agathy Christie. Postupně totiž odpadli všichni interpreti hlavních rolí počínaje tenoristou Jonasem Kaufmannem a dva dirigenti. Navíc nová inscenace Davida McVicara vznikla jako náhrada za moderní režii Luka Bondyho, kterou odmítli diváci i mecenáši.

„Byl to hazard, možná i sebevražda, na druhou stranu nepříznivé okolnosti dodaly inscenaci elektrizuj­ící náboj,“popisuje Villaume. Jako dirigent by měl být i hostem přestávkov­ého programu. „Chystám se pozdravit Dallas, kde šéfuji opeře, Prahu a samozřejmě Paříž,“prozrazuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia