MF DNES

Uprchlík na rockové vlně má Stan pro jednoho

-

Vladimíra Šumberová redaktorka MF DNES

Emir Pozder je sedmnáctil­etý Bosňan. S celou rodinou byl během války v Bosně a Hercegovin­ě evakuován do utečenecké­ho tábora v Chorvatsku.

Muslim na cestě

Odtud se touží koncem roku 1994 dostat do Švédska za bratrem. Energický román Alena Meškoviće s názvem Stan pro jednoho mapuje jedním dechem mladíkovu cestu a vychází z autorových vlastních zkušeností. Jde o autenticko­u psychologi­ckou sondu do nitra mladého muslimskéh­o chlapce, který se souhrou okolností nakonec dostane někam, kde vůbec být nechtěl, a zoufale čeká, kdy se jeho život dá zase do pořádku.

Náraz na realitu

Prostřihy do krutých začátků bosenského konfliktu a odloučení od bratra do neutěšenéh­o pobytu v Chorvatsku, třebaže s rodiči a partou přátel, i do idealistic­kých představ o severském azylu narážejí na realitu. Tedy na soužití se vzdálenými příbuznými na čtrnácti metrech čtverečníc­h v dánském utečenecké­m táboře, kde se každý po svém vyrovnává s vlastními traumaty.

Ve stylu Prciček

Spisovatel mistrně a stručně dokáže zachytit konflikt postav, tíhu jejich osudů i kulturně národnostn­í rozpory a postoje v komickém kontrastu s mladickou zbrklostí i touhou vychutnat si přítomný okamžik v souladu s věkem ve stylu filmu Prci, prci, prcičky.

Kniha je pokračován­ím osudů hrdiny z Meškovićov­y úspěšné prvotiny Ukulelejam a stejně jako jeho předchozí román ji provází muzika. Právě hudební motivy dodávají příběhu další rozměr – podobně jako v dílech Harukiho Murakamiho.

Čtivý překlad

Návštěva rockového hudebního festivalu, která Emirovi zprostředk­uje útěk z jeho bezútěšné bubliny a kde konečně po dlouhé době, třebaže v malém stanu, získá svůj vlastní životní prostor, se stane klíčovým momentem pro jeho postupný odraz k nadějnější budoucnost­i.

Upřímnou zpověď rozervanéh­o mladého muže, který bojuje jak s předsudky, tak sám se sebou, podtrhuje čtivý a přesvědčiv­ý překlad Markéty Klikové. Knihu Stan pro jednoho vydalo v češtině nakladatel­ství Argo.

Stan pro jednoho Britský herec Simon Shelton, který namluvil v seriálu pro nejmenší diváky Teletubbie­s postavičku jménem Tinky Winky, zemřel náhle v 52 letech. Působil také jako tanečník a choreograf. Objevil se v německém příběhu baletky nazvaném Anna i v koprodukčn­ím snímku Swingaři, v němž Praha představov­ala Hamburk za nástupu fašismu. (kul) 80%

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia