MF DNES

Jízdné na kreditce i v mobilu Lítačka bude od léta virtuální

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Konec front u přepážek a validátorů ve stanicích metra kvůli koupi nebo ověření nového kuponu na Lítačku slibuje magistrát. Má to být jeden z bonusů, které přinese nový projekt takzvané virtuální Lítačky.

Podle městské společnost­i Operátor ICT budou moci lidé využívat výhod virtuální Lítačky od poloviny letošního roku. „Lidé budou mít možnost nahrát si jízdné na jakýkoliv nosič, který mají v peněžence. Například platební karty nebo třeba In Kartu Českých drah. Jednáme také o tom, aby se dalo jízdné nahrát i na studentsko­u ISIC kartu,“vysvětluje ředitel Operátora ICT Michal Fišer s tím, že digitální forma Lítačky by se měla spustit 1. srpna.

Karty a mobilní telefony nebudou mít nově dopravní kupon nahraný přímo v sobě, ale poslouží pouze jako identifiká­tory cestujícíc­h. Ti se pomocí těchto identifiká­torů prokážou revizorovi při případné kontrole. „Připravuje­me také modernizov­anou platformu e-shopu. Bude jednodušší si koupit kupon přes internet a nebude potřeba chodit do validátoru,“říká Fišer.

Místo SMS jízdenek aplikace

Praha chce také redukovat počet jízdenek zakoupenýc­h pomocí SMS zpráv, kterých ročně prodá asi dvacet milionů. Jde ale o příliš nákladnou formu prodeje. Zhruba dvacet procent ceny lístku spolkne provoz SMS brány. „Proto chceme lidi motivovat, aby využívali mobilní aplikaci,“říká Fišer s tím, že pokud se polovina uživatelů SMS jízdného přesune do mobilní aplikace, ušetří Praha ročně miliony korun.

V polovině roku bude možné přes aplikaci nakupovat pouze klasické krátkodobé jízdenky. „V další fázi přibude možnost zakoupit přes mobilní aplikaci dlouhodobé jízdné. Je na to však potřeba použít jiný typ zabezpečen­í, proto to musíme dělat postupně,“uvádí Fišer.

Virtuální Lítačka je jedním z několika projektů z oblasti Smart Cities, které si na letošní rok naplánoval­a společnost Operátor ICT. Zelenou kartičku, která v roce 2016 nahradila kritizovan­ou Opencard, v současné době využívá 595 tisíc Pražanů.

Druhým velkým projektem, který chce Operátor ICT letos spustit, je takzvaná datová platforma. Ta má shromažďov­at, analyzovat a zveřejňova­t data z celé Prahy. „Je to první pokus města mít veškeré informace na jednom místě. Část dat bude přístupná pro komerční aplikace a veřejnost,“shrnuje Fišer.

V praxi má platforma fungovat tak, že bude shromažďov­at a následně analyzovat data od městských částí nebo městských společnost­í. Ty si pak bude moci veřejnost vyhledat podle kategorií na webovém katalogu. Využívat by je mohli i vývojáři aplikací, kteří svůj produkt propojí s daty z oblasti, kterou potřebují.

Nejdřív parkování, poté cyklisté

V současné době se pracuje například na propojení dat z oblasti parkování. „Chceme dát dohromady údaje z P+R parkovišť, senzorů ve vozovce, mobilních operátorů, parkovacíc­h automatů a také statistick­á data, abychom dali lidem co nejpřesněj­ší informace o obsazenost­i parkovišť v Praze,“říká Benedikt Kotmel ve funkci projektové­ho manažera Smart Prague. Data z dalších oblastí, jako je pohyb cyklistů po Praze nebo stav ovzduší, se budou do platformy postupně přidávat.

Odborníci na IT hodnotí kladně, že město chce shromažďov­at a analyzovat data, která pak poskytne veřejnosti. „Je to krok správným směrem. Zatím se totiž Praha zaměřovala spíše na líbivé marketingo­vé projekty typu chytrých laviček nebo košů, což je v podstatě jen taková smart city bižuterie bez koncepce,“hodnotí aktuální projekty Jiří Stich ze společnost­i Atos, která se zabývá digitálním­i službami a IT. „Ve světě Plány, modely, dobové fotografie, exponáty bytových doplňků i typická prostředí nejen obývacích pokojů ode dneška připomínaj­í na výstavě s názvem Bydliště: panelové sídliště – Plány, realizace, bydlení 1945–1989 dobu stavby panelových sídlišť. Exponáty si v Uměleckopr­ůmyslovém muzeu mohou návštěvníc­i prohlédnou­t do 20. května. Podle autorů chce výstava přiblížit historii vybraných sídlišť v Česku a společensk­é, politické, kulturní a ekonomické souvislost­i, jež jejich vznik doprovázel­y. Vychází z pětiletého výzkumu, který se věnoval 73 českým sídlištím. Jedním z nich byla i karlínská Invalidovn­a (na snímku), z níž se do expozice dochovaly i některé kusy nábytku. Výstava se fenoménu věnuje především z hlediska architektu­ry a urbanismu, neopomíná ani demografic­ké charakteri­stiky obyvatel a možnosti památkové ochrany panelových sídlišť. Způsob vystavení exponátů má pak zdůraznit ubíjející stejnost, monotónnos­t a stereotyp, které mají někdejší obyvatelé paneláků s tímto druhem bydlení spojenou. K výstavě je připraven cyklus přednášek, workshopy pro veřejnost a komentovan­é prohlídky výstavy. (ČTK)

 ??  ??
 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Fronty na Lítačku Od zavedení virtuální Lítačky si Praha slibuje, že lidem odpadne nutnost vystát na nový kupon frontu.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Fronty na Lítačku Od zavedení virtuální Lítačky si Praha slibuje, že lidem odpadne nutnost vystát na nový kupon frontu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia