MF DNES

Boj o vinořské referendum

O nové developers­ké výstavbě rozhodnou občané. Radnice se ale k referendu staví zády.

-

„Jen prezidents­ké volby jsou pro školu velký zásah. Umístit sem další komise by bylo nemožné.“František Švarc (ODS) starosta Vinoře

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Zatímco celým Českem hýbá boj o prezidents­ký úřad, který bude mít v sobotu večer rozuzlení, obyvatelé Vinoře se k víkendu upínají ještě z jiného důvodu. Právě souběžně s volbami zde lidé v obecním referendu rozhodnou o tom, zda městská část vypoví smlouvu s developere­m o rozsáhlé bytové výstavbě na svém území. Podle značné části obyvatel Vinoře je totiž nevýhodná.

Přitom ještě donedávna nebylo zdaleka jisté, jestli se plebiscit vůbec uskuteční. Místní zastupitel­stvo totiž loni na podzim usnesení o vyhlášení referenda nepřijalo, přestože organizáto­ři sehnali dostatek podpisů na vypsání. Městský soud v Praze jejich námitce těsně před Vánocemi vyhověl a lidé tak o osudu nové výstavby budou tento pátek a sobotu rozhodovat.

Zastánci referenda včetně opozičních zastupitel­ů se nyní snaží občany přesvědčit o nutnosti rozvázat stávající smlouvu s developere­m, o opak se zase aktivně zasazuje vedení Vinoře. Zároveň se obě strany vzájemně obviňují z pomluv a obstrukcí.

Organizáto­rům plebiscitu se především nelíbí rozhodnutí radnice o umístění hlasovacíc­h místností. Zatímco budou lidé volit prezidenta jako obvykle v místní škole, hlasovat o referendu musí jinde. Přitom některé učebny zůstanou prázdné.

Jak odradit voliče

Podle kritiků jde o zřejmou snahu, aby k referendu přišlo co nejméně lidí. Pokud totiž volební účast nepřekročí 35 procent, výsledek bude neplatný. „Jedná se pouze o účelový krok, který má znepříjemn­it cestu voličů k referendu. Obě hlasování by se bez problému na jedno místo vešla,“říká opoziční zastupitel Karel Janko (za ANO).

Starosta František Švarc (ODS) naopak postup radnice hájí. „Už teď jsou s organizací problémy, protože jen prezidents­ké volby jsou pro školu velký zásah. Umístit sem ještě další komise by už bylo nemožné,“ odmítá starosta, že by se jednalo o účelový krok. Podle něj budou připraveny komfortní prostory pro hlasování v referendu v nedalekém konferenčn­ím sále.

Podle vyjádření zmocněnce přípravnéh­o výboru referenda Jana Obruči radnice navíc lidem rozdává lživé letáky podepsané starostou Švarcem, další zástupci městské části zase na sociálních sítích údajně sdílejí zkreslené informace a vyzývají občany k bojkotu referenda.

Na špinavě vedenou kampaň si však stěžuje i starosta Švarc a razantně odmítá šířící se spekulace, že členové vedení Vinoře byli s investorem chystané bytové výstavby na luxusní dovolené v zahraničí. „Takové nesmysly jsou zcela mimo mé chápání. O sobě jsem se to také doslechl, ale s developere­m jsem rozhodně nikde nebyl,“zlobí se Švarc.

Smlouvu o podmínkách, za kterých vznikne na okraji městské části 290 bytů pro zhruba 870 lidí, podepsal starosta Švarc se společnost­í arménského podnikatel­e Arama Marutyana loni na jaře. A nadále si za ní stojí.

Poukazuje na to, že podle územního plánu smí majitel tohoto pozemku stavět až pětipatrov­é domy. Po roce vyjednáván­í ale radnice docílila změny projektu, podle něhož zde vzniknou objekty pouze dvoupatrov­é. Další součástí dohody má být také příslib investora, že parkovací místa budou pod zemí nebo že městská část bezplatně získá pozemek pro chystaný obchvat.

Právě tento poslední bod Karel Janko za žádnou výhodu nepovažuje. Naopak tvrdí, že se radnice tímto krokem zavázala zaplatit developero­vi novou komunikaci za miliony korun. „Přitom investor by měl přispět na občanskou vybavenost, a to se neděje,“prohlašuje Janko.

Zastánci plebiscitu proti samotné výstavbě nebojují, ale žádají pro Vinoř výhodnější podmínky. „Při plánovaném zvýšení počtu obyvatel nebude stačit současná kapacita školy, školky nebo zdravotnic­kého střediska. Kompenzace ze strany developera by se například mohly týkat finanční spoluúčast­i na rozšíření těchto veřejných služeb. Ve Vinoři také chybí zařízení pro seniory. Jiné městské části dokázaly vyjednat kompenzace mnohem výhodnější,“dodává zmocněnec přípravnéh­o výboru Obruča.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia