MF DNES

Směr východ. V cestě stojí Slováci a Ukrajinci

- — Jiří Čihák

Čeští fotbaloví reprezenta­nti včera poznali soupeře, s nimiž si na podzim zahrají v nové soutěži UEFA. Liga národů zčásti nahradí přátelské zápasy a hlavně: lze z ní postoupit na Euro.

„Je to zajímavá myšlenka. Přípravné zápasy mě v poslední letech úplně přestaly zajímat. Týmy dělaly spoustu změn, všechno bylo jen na zkoušku, ale teď k tomu budou muset přistupova­t zodpovědně­ji,“řekl bývalý reprezenta­nt Vladimír Šmicer.

Právě on coby čestný host ceremoniál­u v Lausanne nalosoval Česku do základní skupiny Ukrajinu se Slovenskem.

„Těžší soupeře jsme ani dostat nemohli,“uznal reprezenta­ční útočník Michael Krmenčík. A trenér Karel Jarolím dodal: „Je to pro nás výzva. Ukrajinci mají velmi ambiciózní mužstvo a kvalitu dlouhodobě prokazují i Slováci.“

Na fotbalové federální derby dojde po více než třech letech, s Ukrajinci se Češi utkají teprve potřetí. A budou to v rámci Ligy národů důležitá utkání – hned z několika důvodů.

Zaprvé: z nové soutěže vede vedlejší cesta na mistrovstv­í Evropy pro čtyři země, které neuspějí v řádné kvalifikac­i.

Zadruhé: na základě umístění v Lize národů se budou nasazovat týmy do výkonnostn­ích košů před kvalifikač­ními losy.

A zatřetí: je tu možnost zahrát si v příštím ročníku soutěže v elitní lize s nejlepšími týmy z Evropy. K tomu potřebují Češi tříčlennou skupinu vyhrát, ale pokud skončí poslední, z druhého patra by zamířili do třetí ligy, kde letos hrají například Kypr, Norsko či Rumunsko.

„Věřím, že se o vítězství ve skupině popereme se Slovenskem. Ale bude to vyrovnané, šanci mají všichni,“řekl Vladimír Darida.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia