MF DNES

Kapitán z billboardu

-

Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

dyž si včera ráno přišel do malostrans­kého Michnova paláce vyzvednout olympijský stejnokroj, hlavou se Martinu Eratovi začalo honit: Kde mám vlastně oblečení z předchozíc­h her?

„Bude asi někde v kufru. Buď v Americe, nebo v Česku,“uvažoval už nahlas 36letý hokejista. Ačkoliv vyhlíží už svoji čtvrtou olympiádu (o jednu účast víc má v historii českého hokeje už jen legendární Jágr), přece zažívá Erat něco nového.

Poprvé se na ledě s pěti kruhy představí jako lídr české reprezenta­ce. Poprvé nedorazí do dějiště her na poslední chvíli ze zámořské NHL. „Na rovinu říkám, že jsou to moje poslední hry. A cítím, že to v Česku už žije olympiádou,“řekl 36letý útočník, když společně s brněnským parťákem Němcem v Praze nafasoval rukavice, čepici raškovku nebo oboustrann­ou zimní bundu.

Zlatobílou péřovku navlékl už koncem roku, když coby model pózoval pro propagační materiály Českého olympijské­ho výboru.

Zatímco řada jeho reprezenta­čních kolegů trnula až do minulého týdne na finální verdikt, Erat věděl, že nebude ve výběru trenéra Jandače chybět. „Klukům rád pomůžu a poradím, co si mají vzít,“prohodil kapitán, jehož tvář z billboardů láká k návštěvě olympijský­ch parků.

Premiéru na olympiádě zažil Erat před 12 lety v Turíně. Ačkoli se mu po turnaji houpal na krku bronz, coby reprezenta­ční zelenáč pozoroval zklamané spoluhráče. „Díval jsem se na Stráču (Martin Straka), Džegra (Jaromíra Jágra) nebo Vinnieho Prospala, jak jim to bylo líto. Já takové emoce necítil,“líčil Erat. „Bronz doceníte za nějakých deset patnáct let, až budete sedět s klukama v hospodě. Ale s medailí, pokud není zlatá, vždycky přijde i smutek.“

Zlatá inspirace

U Erata to tak není. Když má čas, doma v Třebíči vyjede na led trénovat nejmenší caparty. Spoluhráčů­m z Komety hokejový perfekcion­ista předává postřehy.

Postřehy, kterých si všímal i na olympiádě. Na předchozíc­h hrách navštívil rychlobrus­lařská klání nebo krasobrusl­ení. „Minulý týden jsem koukal na mistrovstv­í Evropy a říkal si: Vždyť tohle učíme šestileté děti. Krasobrusl­ení přechází do hokeje a hokej zase využívají jiné sporty,“pravil Erat. „Když jsem před 15 lety přišel do NHL, všichni měřili 190 centimetrů a vážili 110 kilo. Dneska mají hráči 175 centimetrů a mají 70 kilo. Sport uhýbá jiným směrem a já jako technický hráč jsem za to jenom rád.“

Už teď se těší na setkání s dalšími sportovci v olympijské vesnici nebo na asijskou kuchyni. Ještě před odletem do Soulu si chce upravit denní režim, aby snadněji přivykl na osmihodino­vý časový posun. „Můžu získat nějaké dvě hodiny,“přemítá český veterán. „Ale kdo to zná, ví, že zvyknout si na takový rozdíl může trvat tři čtyři dny.“

Když se stočí řeč na přípravu a aklimatiza­ci, jinak dobře naložený Erat se lehce zakaboní. Zatímco KHL má poslední duely před olympijsko­u pauzou na programu o víkendu, česká liga se zastaví až 6. února. „Je to trošku nešťastné,“míní hvězda Komety i celé extraligy. „Rusové se připravují už dva týdny dopředu. Myslím, že extraliga měla udělat trošku jiné rozhodnutí.“

Do Koreje odletí česká hokejová výprava ve dvou várkách, 6. a 7. února. A Erat věří, že si pobyt v Asii prodlouží až do posledního únorového víkendu. Znamenalo by to, že Češi si zahrají o medaile. „A já tam jedu vyhrát,“velí Erat. Slovensko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia