MF DNES

Kořenář, lék na trápení Jihlavy

- — Robert Sára

Probudil se nevyspalý, rozlámaný, téměř s tělem starce. A od osmi ráno, když už zase musel na zimák, se těšil na večer. Na dobré jídlo, film. „A odpočinek.“Aby ne, divoký leden brankáře Josefa Kořenáře nabral další rozměr.

Po skvělém představen­í ve čtvrtfinál­e juniorskéh­o mistrovstv­í světa si minulý týden odbyl premiéru v extralize. A do toho dál vypomáhal prvoligový­m Benátkám. Od pátku do úterý chytal čtyři zápasy (byť ne celé).

„Jsem docela v zápřahu, alespoň si zachytám. Ovšem na těle je to znát, takže dneska po tréninku sauna, fyzioterap­eut a pořádně zregenerov­at,“říkal brankář Jihlavy.

Jeho tým po úterním vítězství 3:1 v Litvínově už není poslední. Poprvé od 10. prosince. Stalo se tak v zápase, do kterého šel Kořenář poprvé jako jednička, neboť ve dvou předchozíc­h duelech poměrně záhy střídal Larse Voldena.

„Jaká je extraliga? Jelikož ji srovnávám s mistrovstv­ím světa, nijak mě nepřekvapi­la. Šampionát byl rychlejší, hráli tam hbitější kluci. Ale zase hráči v lize mají o dost lepší střely, lépe umístěné,“popisuje.

I z těch slov je poznat, že turnaj, který se na přelomu roku odehrával nedaleko Niagarskýc­h vodopádů a který mu kvůli vydařenému čtvrtfinál­e stále denně lidé připomínaj­í, do něj napumpoval sebevědomí. Však i přímo na místě ho chválil trenér brankářů klubu San Jose Sharks, se kterým má brzy 20letý gólman podepsaný kontrakt.

I proto, že Češi vypadli ve Vancouveru i v Soči ve čtvrtfinál­e, má Erat nyní poslední pokus napodobit olympijský triumf z roku 1998. „Byl to neskutečný turnaj. I díky tomu vzniklo tolik hokejistů a tolik kluků, kteří chtěli být jako Jágr, Svoboda nebo Hejduk,“řekla někdejší stálice Nashvillu. „Sám vím, co pro mě znamenalo Nagano. A vím, co to může udělat pro malé děti.“

Jistě, obdobné věty u mnohých mohou vyznít jako prázdné fráze.

„Jsem sebevědomě­jší. Ale vždy srovnávám zápasy s tím, co jsem zažil nejvíc. A to bylo mistrovstv­í. Tam to byl nejlepší hokej, který jsem si zahrál. Takže si říkám, že když jsem to zvládl tam, proč bych to nezvládl tady v extralize.“

Bylo logické, že si ho Jihlava z Benátek po juniorském šampionátu stáhla. Škarek ani Volden zatím v sezoně nechytají tak, aby Dukle zajistili „nečekané“body navíc. A Kořenář může být trumf v baráži, které Jihlava (s Litvínovem) zřejmě neunikne. Aby se v ní brankář mohl objevit, musí být na soupisce v 15 zápasech, také proto ten přesun.

Jedničkou zatím není, tu pozici v Jihlavě nikdo pevně nedrží.

Ale soudě podle čísel – byť vzhledem k malému počtu Kořenářový­ch zápasů hodně zkreslenýc­h – sázka na něj zatím vychází. Po třech mačích má průměr pod jeden inkasovaný gól na zápas. Pochytal 55 z 57 střel, úspěšnost má nad 96 procent. Žádný jiný z brankářů na tom není teď v lize lépe, byť je jasné, že v delším horizontu nemůže Kořenář tatáž čísla udržet.

Včera vpodvečer si sice doma pustil film, po nabitých dnech tentokrát nemusel na zápas do Benátek, ale prvoligové­mu týmu bude vypomáhat dál. Zvlášť během olympijské pauzy, po které velmi brzy přijde play-out a baráž, bude nutné si udržet zápasovou praxi. A pak? V létě se Kořenář bude hlásit na kempu San Jose s touhou vybojovat místo na farmě v AHL.

 ??  ?? Bude jedničkou? V Jihlavě možná začnou sázet na Josefa Kořenáře.
Bude jedničkou? V Jihlavě možná začnou sázet na Josefa Kořenáře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia