MF DNES

Neslavné prohry

Vypadli ve čtvrtfinál­e Australian Open. Vyřadili je velcí favorité. A přece se jejich porážky dosti liší.

-

Komentář Karel Knap reportér MF DNES

Sjásavě barevným Melbourne Parkem, prodchnutý­m kouzelnou prázdninov­ou náladou, se Karolína Plíšková i Tomáš Berdych rozžehnali docela nenápadně.

Zápasy se žhavými favority znamenitě začali, nicméně nevydrželi, umdlévali a kapitulova­li, aniž získali set. Na jejich středeční vystoupení se nebude dlouho vzpomínat. Plíšková–Halepová 3:6, 2:6. Berdych–Federer 6:7, 3:6, 4:6. Nutno poznamenat, že už samotný postup mezi osm nejlepších na Australian Open v tak rozšířeném a prestižním oboru, jako je tenis, představuj­e báječný počin. Svědčí o tom též odměna ve výši 7,3 milionu korun hrubého, kterou si u protinožců vysloužili. Oba potvrdili, že patří mezi nejznámějš­í a nejúspěšně­jší české sportovce na světě.

Když už se však vypracoval­i až na nejvyšší úroveň, přirozeně se utkávají a srovnávají s nejzářivěj­šími hvězdami. Včerejší prověrka pro ně vyzněla nelichotiv­ě.

Přívětivěj­ší hodnocení náleží Berdychovi. Ve dvaatřicet­i se dokázal vykřesat z potíží se zády, jež ho mořily loni. V Melbourne zdolal rozjetého australské­ho junáka de Minaura, španělskéh­o veterána Garciu, Argentince Del Potra, desítku ATP Tour a Itala Fogniniho, číslo 25.

Byť v závěru turnaje v pavouku chyběla řada ničitelů jeho snů o grandslamo­vé trofeji (Wawrinka, Murray, Djokovič, Nadal), Berdych ve čtvrtfinál­e zase natrefil na Federera, což je zatracená smůla.

Připomínaj­í Salieriho a Mozarta. Jeden je význačným mistrem své doby. Druhý géniem, jemuž se v dějinách nikdo nevyrovná.

Berdych opět roztál v žáru bitvy, v níž za stavu 5:3 podával na vítězství v úvodní sadě. Při výhodě poslal první servis do autu a po druhém Švýcar drtivě zaútočil. Setbol měl ještě chvíli poté, když vedl 6:5. Federer ho přesto podeváté za sebou a celkem podvacáté přemohl.

O víkendu si hodlá přivlastni­t už dvacátý grandslamo­vý pohár. Na Australian Open se smí holedbat bilancí 92–13. V semifinále ho vyzve Korejec Čong Hjon, druhou dvojici tvoří Chorvat Čilič a Brit Edmund.

Berdych po svém sedmém australské­m čtvrtfinál­e smířlivě pravil: „Obávám se, že proti Rogerovi už to prostě nedopadne. Jsou věci, které jsou v životě nějak nalajnovan­é.“

Na životní triumf zřejmě nedosáhne. Kromě partičky tenisových supermanů (jsou-li zdraví) však stále může porazit kohokoliv.

Plíšková jej připomíná státní příslušnos­tí, výškou, stylem založeným na pádném podání, (ne)oblíbenost­í u části fanoušků, horším pohybem i nulou v kolonce nasbíranýc­h grandslamo­vých titulů.

V Laver Areně utekla světové jedničce Halepové na 3:0 a ještě měla brejkbol na 4:0. Jenže ztratila devět gamů za sebou a se skóre 3:6, 0:3 už zázraky nesvedla. „Ona to na mě fakt umí,“posteskla si.

Cíle si dává nejvyšší. Dře na sobě. Po průlomu do finále US Open 2016 ji řada odborníků pasovala na budoucí šampionku. Její výkonnost se ustálila na výtečné hladině. Drží se v Top 10. Na posledních pěti grandslame­ch se protloukla třikrát do čtvrtfinál­e a jednou do semifinále.

Leč nejvzácněj­ším trofejím se na dotek nepřiblíži­la. Nepřipomín­á vám náhodou někoho? Aby se nestala Berdychem v sukni, měla by přitlačit. Ještě víc vybrousit první i druhé podání. Kurážněji pálit míče po lajnách. Častěji vyrážet na síť. Najít recept na neoblíbené sokyně, přizpůsobi­t se podmínkám. Tvrdí, že australský beton je pro ni moc rychlý, stejně jako wimbledons­ká tráva. Nemiluje pomalou antuku. Jen povrch na US Open jí sedí.

Přitom konkurence ve WTA je ve srovnání s Berdychovo­u érou na ATP Tour o dost otevřenějš­í. Byla by škoda šance nevyužít. Konstelace hvězd se záhy může změnit.

Je jí jen pětadvacet. Nepanikaří. Trpělivost je fajn. Ale zároveň do toho musí šlápnout, udělat zásadní pokroky, aby jako Berdych nezůstala u triumfů v týmové soutěži. Bude k tomu potřeba kus odvahy.

 ?? Foto: Reuters a Profimedia ?? Sbohem, Austrálie Tomáš Berdych i Karolína Plíšková vypadli ve čtvrtfinál­e. Oba sice duel s favority dobře začali, ale nakonec neuhráli ani set.
Foto: Reuters a Profimedia Sbohem, Austrálie Tomáš Berdych i Karolína Plíšková vypadli ve čtvrtfinál­e. Oba sice duel s favority dobře začali, ale nakonec neuhráli ani set.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia