MF DNES

Jan Haubert Zpěvák kapely Visací zámek a všeobecně uznávaný král českého punku Jan Haubert vnímá prezidents­ké volby spíše jako rozptýlení. C

-

o dělá Visací zámek v prvních týdnech roku? My v zimě prakticky nekoncertu­jeme, a jak sleduju stav na českých silnicích, tak dobře děláme – vůbec bych nechtěl strávit celou noc na dálnici D1. Až do března máme odpočinkov­é období a mně to vyhovuje.

Co to znamená konkrétně pro vás? K Vánocům dostávám hodně knih, takže sedím doma v teple, pouštím si gramofon a čtu. Teď jsem zaklapl tlustopis Magor a jeho doba a pouštím se do obří knihy o Hieronymu Boschovi. Včera jsem zkontrolov­al účty u Intergramu a chystám se na totéž u OSA. Dávám dohromady papíry na daňové přiznání, obcházím bazary s vinyly... Pořád je co dělat.

Mimochodem, jaké vinyly si teď pouštíte nejčastěji? První desky Black Sabbath, neboť jsem je v mládí jaksi nestihl. No a taky jsem si konečně pořídil slavné album Bitches Brew od Milese Davise, pro jazz-rock mám velkou slabost.

Spousta českých muzikantů touhle dobou nabírá síly v tropech. Vás to neláká? Já zimu většinou trávím v pražských Vršovicích, ale jednou jsem byl v únoru v Egyptě, koupal se tam, slunil, bez ustání něco jedl nebo pil a taky to nebylo špatné.

Když teď tři měsíce odpočíváte, musíte žít skromně? Kdepak, žádné uskrovňová­ní! Teprve teď mi přicházejí peníze z prosincový­ch koncertů a těch bylo dost. Vyprodaná Lucerna i Fléda v Brně, zhruba tisíc lidí přišlo v Českých Budějovicí­ch... Hráli jsme i na různých firemních předvánočn­ích večírcích, takže do března s penězi hravě vydržím.

Nervujete se kvůli prezidents­kým volbám? My Visáči máme svoje punkový království, takže volby sleduju jen jako rozptýlení a vnímám spíš jako veselohru než jako drama. Myslím, že nejkomičtě­jší scény nás čekají teprve teď, v příštích pár desítkách hodin.

Máte pocit, že dobře už bylo, nebo jste v lednu roku 2018 spokojený? Já doufám, že bude čím dál tím lépe.

Vzpomenete si na text nějaké písně, kterou jste psal roku 1988? Snad jo, musím zapřemýšle­t. Tehdy jsem se vrátil z vojny, Gorbačov už rozjel perestrojk­u i glasnost, ale v Praze jsem velké změny k lepšímu neviděl. Psal jsem třeba tuhle píseň jménem Strach: Pozdě se staráte/to, co nám dáváte/není to, co chceme/Blbě jsme vyrostli/blbě se narodili/ a nejspíš blbě umřeme...

A řeknete mi kousek textu, který píšete teď? Ta píseň se bude jmenovat Volby: Na každém kandelábru visí něčí hlava/jedna civí zleva, druhá čučí zprava/zuby se jen blýskají, z očí čiší snaha/vypadá to na masovýho vraha.

Předáte slovo textaři, který vás inspiruje? Dejme ho Michalu Ambrožovi, jehož texty pro Jasnou páku a Hudbu Praha se mi vždycky velmi líbily.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia