MF DNES

Debaty: příště prostě opišme ty americké

Všechna čest moderátorc­e ČT. Že debata nebyla daleko lepší, byla chyba formátu.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Je záhadou, proč země, která s ochotou převezme z Ameriky vše včetně hamburgerů, kšiltovek a pořadů jako Robinsonův ostrov, ale i takové příšernost­i jako „mějte hezký den“nebo „wow!“jednoduše neobšlehne taky americké prezidents­ké debaty. Proto máme to, co máme. To první byl Ein Kessel Buntes, Prima si tím v zásadě řekla o to, aby následujíc­ích deset let nedostala žádnou další prezidents­kou debatu. Tím, že ukázala absolutní dno, vypadala čtvrteční debata České televize jako krásná hudba sfér.

Ale nebyla, to jsme jen spokojeni s málem.

Všechna čest moderátorc­e Světlaně Witowské, byla férová, připravená, rázná, příjemná a nebyla sebestředn­á, což byla revoluce. Možná už ředitel České televize přemýšlí, že OVM se mají přejmenova­t na OWM.

To, že debata mohla být ještě daleko lepší, nebyla její chyba. Byla to chyba formátu.

Řekli nám, že to bude prezidents­ká debata, ale pustili nám simultánní rozhovor se dvěma kandidáty. Prezidents­ká debata by měla vypadat jinak. Ti dva nedebatova­li. Byla to rychlotříš­ť. A tak jsme se vlastně nic nedozvěděl­i. Zbyl jen jakýsi „umělecký dojem“.

V Americe kandidáti skutečně debatují, protože to mají zařízeno úplně jinak. Po skoro šedesáti letech, co televizní debaty mají, už to vypilovali.

V první řadě se jednotlivé stanice o debaty nervou mezi sebou, aby pak uprostřed debaty hrdě oznamovaly sledovanos­t. Přenášejí je všechny naráz, jsou společné, přestože je nedělá žádná z nich. Jak je vidět, také v Americe, zemi s tak vypjatou soutěživos­tí, to jde.

Navíc je vyloučen průšvih, jaký jsme teď zažili s cirkusem na Primě, a chyba, jaká byla i na ČT (bude o ní ještě řeč). Americké diskuse totiž organizuje stálá Komise pro prezidents­ké debaty, s níž štáby obou kandidátů dohadují podobu a pravidla. Komise vybere moderátory. Někdy je jeden, někdy je jich víc. Klidně se stane, že vedle sebe sedí hvězdy ze CNN, CBS, FoxNews nebo New York Times. Otázky jsou už jejich.

Tohle není show moderátorů

A teď ta pravidla. Debaty se od sebe každé čtyři roky trochu liší, ale ustálil se jeden hlavní model. Moderátor se zeptá, dotázaný kandidát má řekněme dvě minuty na odpověď. Pak má minutu protikandi­dát, aby zareagoval. Potom má ještě třicet vteřin ten první, aby reagoval na reakci. Až potom případně klade moderátor doplňující otázky.

Tím vedou debatu. V pěti šesti tematickýc­h blocích, které se do devadesáti minut vejdou, se toho takhle probere opravdu dost a docela do hloubky. Kdo poslouchá, ví, jak to kandidáti mají v hlavě srovnané, zda působí věrohodně, jestli umějí svou věc „prodat“a jak reagují, jsou-li napadeni.

Nepřekřiku­jí se, neskáčou si do řeči, netrpí při lži toho druhého, protože si i k tomu mohou říct své.

Aby kandidáti nepřetahov­ali čas, používá se někdy časové znamení, někdy světelný semafor. Například v roce 2004: když kandidátov­i zbývalo třicet vteřin, rozsvítila se zelená, při patnácti oranžová, při pěti červená, která pak začala blikat.

Moderátor může kandidáty dostat pod tlak tím, že jim i divákům oznámí: To, zda dokážete popsat i složité téma, třeba důchodovou reformu, ve dvou minutách, ukazuje, jestli ho skutečně ovládáte.

Rozdílné je taky to, že novinářské hvězdy, které vydělávají desítky milionů ročně, se při moderování necpou do popředí. Jen skromně kladou otázky. Tohle opravdu není jejich show. Neskáčou do řeči a obvykle ani neopravují výroky kandidátů. To je potom na týmech analytiků, kteří ihned celé hodiny v přímém přenosu hledají ve studiu lži, omyly a nesrovnalo­sti ve výrocích. Mimochodem, protože všichni přenášejí všechno, klidně také všichni každou debatu rozebírají – ne jako Česká televize, která se tento týden tvářila, že první debata na Primě neexistuje. Takto asi veřejnoprá­vnost nevypadá.

A jsme u posledního rozdílu. Tím je publikum a jeho chování. V Americe vybírá diváky v sále renomovaná firma pro výzkum veřejného mínění z řad nerozhodnu­tých. Neexistuje, aby tam seděly klaky nahnané volebními štáby s úkolem tleskat, sotva jejich kandidát řekne, že v zimě bývá i zima. Loni moderátor při jedné z debat mezi Hillary Clintonovo­u a Donaldem Trumpem například v úvodu řekl: „Obecenstvo se zavázalo, že zůstane potichu. Žádný aplaus, projevy nesouhlasu nebo jiné přerušován­í... Žádný hluk.“

To v Česku porušily obě televize, Prima neuvěřitel­ně. Kandidátsk­é klaky působily kontraprod­uktivně, neboť urážely jako sitcom, kde domixovaný smích má i u slabých míst diváka upozornit, že právě viděl něco veselého. Lidé mají své hlavy a sami umějí posoudit, co oceňují.

Totéž už tady bylo při prezidents­ké volbě před pěti lety. Lidé ale mají i paměť, a tak si třeba za dalších pět let vzpomenou, že něco mohlo být jinak a opět nebylo. To proto, že stále objevujeme vlastní Ameriku, přestože v Americe už ji dávno mají.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia