MF DNES

Sponzoři z Mělníka: známí Janouškova přítele

- — Karel Hrubeš

Hned tři z celkem jedenadvac­eti dárců spolku Přátelé Miloše Zemana jsou z Mělníka. Podnikatel­é Jana Verneková a Petr Sádlo na účet spolku poslali každý 200 tisíc korun. Jan Kůna o padesát tisíc míň.

Vernekovou a Sádla spojuje jedno jméno – Luboš Pašek. Jde o kontroverz­ního podnikatel­e, který je blízkým přítelem lobbisty Romana Janouška. Když policisté Janouška v roce 2012 propouštěl­i, poté, co autem v opilosti srazil ženu, odvážel ho domů právě Luboš Pašek. Jak upozornil server Info.cz, Petr Sádlo, spolumajit­el stavební firmy SPS engineerin­g, je Paškovým blízkým přítelem. A syn podnikatel­ky Jany Vernekové, která provozuje v Mělníku koupelnové studio, je manželem Paškovy nevlastní dcery.

Paška spolu s Janouškem v loňském roce obvinila policie v souvislost­i s případem laboratoří Chambon. Hrozí jim dva až deset roků vězení. Chambon údajně získával v letech 2009 až 2010 neoprávněn­ě velké úhrady od pojišťoven za krevní genetické testy pro nemocnice. Před pěti lety detektivov­é při rozsáhlé razii v rámci kauzy Jany Nagyové zabavili Paškovi zlato a hotovost v hodnotě desítek milionů korun.

Podle Jany Vernekové je kumulace Zemanových dárců v Mělníce dílo náhody. „Žiju tady 50 let, a tak samozřejmě tyhle lidi znám. Ale s nimi to nijak nesouvisí,“odpověděla na dotaz ohledně svého daru Verneková. Peníze prý poslala, protože Zemanovi drží palce a doufá, že se dostanou k ohroženým dětem do fondu Klokánek.

Jan Kůna, který je známým Petra Sádla, vlastní velkoobcho­d s hračkami Jaku. Zda si jeho společnost dar 150 tisíc korun mohla dovolit, zjistit nelze. Firma totiž nezveřejňu­je údaje o svém hospodařen­í.

Z několik kilometrů od Mělníka vzdáleného Lužce nad Vltavou je další dárce – jednatel elektroins­talační firmy Eletis Petr Tauchman, který v posledních letech začal podnikat i v oboru domovů důchodců. Zemanovi poslal na konto spolku přátel 220 tisíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia