MF DNES

Už v pondělí v časopise Ona Dnes

Dvacet let starý případ, který si klany navzájem odpustily

-

Válečné alibi

Více než dvě desítky let starý případ začal včera znovu řešit Městský soud v Praze. Tentokrát za účasti obžalované­ho, kterého eskorta přivedla z vazební cely v pankrácké věznici. „Nikdy jsem nebyl v Praze, to, co uvádí obžaloba, není pravda. Mohu to dokázat mnoha svědky. O vraždě jsem se dozvěděl já a má rodina od známého,“vypovídal obžalovaný. Alibi, které naservírov­al soudu, je akční. Obviněný na konci srpna 1997 prý trávil čas v pohraniční­ch horách mezi Kosovem a Albánií. Odtud doprovázel transport zbraní a bojovníků, chystající­ch se do akce proti Srbsku.

„Naváděli jsme kamion, s jehož posádkou jsme byli ve spojení rádiem, aby nenarazil na kontrolní body srbské policie,“vypověděl Hotti. Jeho dům v Rogovu sloužil jako štáb separatist­ů.

Podle žalobce to však bylo poněkud jinak. „Shukri zabil Shalu. Krev je vyčištěna,“řekla tehdy prý jedna ze svědkyň. Podobné důkazy, které by ho spojovaly s pobytem v Praze a podílem na likvidaci člena konkurenčn­ího rodu, Hotti popřel. Tvrdil, že jako nejmladší ze šesti bratrů ani nemohl podle zvykového práva rozhodnout o vykonání hakmarje – rituálního usmíření. „Udělali ze mne obětního beránka,“tvrdil včera Hotti u soudu. Podle jeho verze před 20 lety střílel na Shalu jeho bratr. Ten prý v roce 1997 vystupoval v Praze pod jeho identitou. „Jsme si podobní, i hlas má stejný a číslo bot,“konstatova­l obviněný.

Bratr s kulkou v hlavě

Bratr však před soudem vypovídat nemůže, před několika lety ho nalezli v kanceláři v kosovském Prizrenu s kulkou v hlavě. Obžalovaný však nabídl na potvrzení své verze výpověď dlouhé řady jiných členů své rodiny z Kosova.

Se svědky to tak senát soudce Petra Nováka nebude mít jednoduché. Svědčit měl včera třeba bývalý bodyguard zastřelené­ho pizzeristy. Jde o jednu ze záhadných postav kauzy. V den vraždy ochránce stál vedle oběti, přesto ho nezasáhla žádná ze spršky střel z automatu. Navíc někdo musel mazdu se střelcem na místo činu navigovat právě v okamžiku, kdy se zde Shala objevil. Není vyloučeno, že ho osobní strážce zradil. Muž je ale údajně kdesi v Itálii.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia