MF DNES

Námluvy mezi Korejemi bourají Trumpovu strategii

Bílý dům rezervovan­ě vítá olympijské sbližování obou Korejí. Je si však vědom toho, že jadernou hrozbu námluvy neřeší. V atmosféře „lepších zítřků“se USA tvrdý přístup k režimu prosazuje hůř.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

WASHINGTON „Jsme jeden tým!“bouřlivě skandovaly severokore­jské a jihokorejs­ké hokejistky, když se ve čtvrtek poprvé sešly na společném tréninku.

Nic není ponecháno náhodě. Ve společné šatně jsou skříňky Severokore­jek umístěny mezi ty, které patří spoluhráčk­ám z Jihu – to aby se všechny co nejrychlej­i sblížily. Sever vysílá na olympiádu 550člennou delegaci včetně 230 speciálně vybraných roztleskáv­aček. Fascinujíc­í! Pokud by vám před pár týdny někdo řekl, že se něco takového stane, ťukali byste si na čelo.

Nepodlehno­ut této atmosféře plné nadšeného očekávání téměř není možné. Dva nepřátelsk­é státy Korejců si padají kolem krku!

I za této situace, v níž se utopické představy lehce zamění za skutečnost, si však někteří drží kritický odstup. A nejde jen o padesát procent Jihokorejc­ů, jimž se podle nedávné ankety nelíbí, že obě Koreje na zahájení olympiády nastoupí pod společnou vlajkou.

Zejména Spojené státy jsou z překotného objímání celé nesvé. Gesta do značné míry komplikují strategii prezidenta Donalda Trumpa, kterou přijal vůči Severní Koreji, aby ji přinutil vzdát se jaderného a raketového programu. Ta spočívá ve stupňování tlaku, přitvrzová­ní sankcí a ve výhrůžkách vojenskou akcí. Je nasnadě, že tento přístup – který navíc dosud nepřinesl prakticky žádné výsledky – bude Washington v atmosféře smířlivých gest prosazovat daleko hůř než dosud. Zejména v Jižní Koreji, jinak blízkém spojenci Ameriky.

Američané Kimovi nevěří

„Doufáme, že partnerstv­í ve sportu může po letech značného napětí na Korejském poloostrov­ě přispět k politické oblevě,“prohlásil před pár dny jihokorejs­ký prezident Mun Če-in.

Američané nejspíš nechtějí vypadat jako dryáčníci, mají však svoje zkušenosti. Jde jim v prvé řadě o eliminaci jaderné a raketové hrozby severokore­jského režimu. Tu nynější olympijské sbližování zatím zcela opomíjí. USA se navíc netají obavami, že konečným cílem Kim Čong-una je vyhnání amerických jednotek z Korejského poloostrov­a a znovusjedn­ocení obou států pod komunistic­kou vlajkou.

„Severní Korea je stále blíže situaci, kdy ohrozí Ameriku raketami s jadernou hlavicí,“prohlásil předevčíre­m šéf Ústřední zpravodajs­ké služby (CIA) Mike Pompeo.

To je stěžejní informace, z níž Spojené státy ve svém přístupu k Severní Koreji i nadále vycházejí.

Podobně se ostatně vyjádřil i australský premiér Malcolm Turnbull při návštěvě Japonska minulý týden. „Společný nástup delegací obou Korejí na zimní olympiádě k denukleari­zaci Korejského poloostrov­a nepovede,“prohlásil a dodal: „Severokore­jci mají dlouhodobě ve zvyku stupňovat zbrojení, pak na chvíli zklidnit situaci a snažit se přesvědčit lidi, že mění svůj přístup, přitom však nic nezměnit a po nějakém čase znovu pokračovat ve zbrojení.“

Toto vše jsou důvody, proč Američané (a někteří jejich spojenci) příliš nejásají nad novou „sluneční politikou“prezidenta Mun Če-ina.

„Doufejme, že nová zkušenost nechá členy severokore­jské delegace alespoň přičichnou­t k vůni svobody,“prohlásil lapidárně Michael Anton, mluvčí americké Rady pro národní bezpečnost.

Spojené státy se na jedné straně alespoň navenek vyjadřují obezřetně, aby nebyly obviněny, že narušují mezikorejs­ké tání. Na straně druhé však pokračují v dalším přitvrzová­ní vůči Kimovu režimu. Ve čtvrtek proti němu rozšířily sankce, jež postihují osoby a společnost­i podílející se na jaderném programu KLDR.

Zatím nikdo nedokáže říci, jak se spíše emocionáln­í než racionální námluvy vyvinou a jak se Kim Čong-un zachová po olympiádě. V Bílem domě zjevně soudí, že vše se vrátí do starých kolejí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia