MF DNES

Putinova dcera se rozvedla. Bývalý zeť rychle zchudl

Mezi tím, zda být zetěm Vladimira Putina a nebýt, je velký rozdíl. V případě bývalého manžela Putinovy dcery Jekatěriny – Kirilla Šamalova – asi dvě miliardy dolarů.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

MOSKVA Identita a život dcer ruského prezidenta Vladimira Putina patří k nejpřísněj­i střeženým tajemstvím Ruska. Když se náhodou o Marii, narozené v Rusku v roce 1985, nebo o rok mladší Jekatěrině, která se narodila v Drážďanech, něco v ruských sdělovacíc­h prostředcí­ch objeví, tak se vždy píše o „údajných Putinových dcerách“. Kreml žádné informace týkající se Putinových potomků zásadně nekomentuj­e.

Jedinou výjimkou bylo krátké vyjádření ruského prezidenta na jeho pravidelné několikaho­dinové tiskové konferenci před devíti lety, kdy se s hrdostí otce pochlubil jejich úspěchy. „Studovaly jen na ruských vysokých školách. Jsem na ně pyšný. Pokračují ve studiu a práci. Mé dcery hovoří plynně třemi evropskými jazyky,“řekl tehdy Putin. „Jedna z nich dokonce mluví jedním až dvěma orientální­mi jazyky. Dělají své první životní kroky a jsou úspěšné,“dodal.

Vše další je zahaleno rouškou tajemství a dohadů. Ruští novináři jako by ani neměli chuť se do pátrání o soukromí Putinových dcer pouštět. Omezují se na přejímání informací ze západních médií, která se na rozdíl od nich snaží něco vypátrat. Mlčení kolem dcer zdůvodňuje Putin obavami o jejich bezpečnost.

O starší Marii se neví, jaké má dnes zaměstnání a kde žije, pouze se píše nebo tvrdí, že je vdaná za Nizozemce Jorrita Faassena. Před několika lety, v souvislost­i s ruskou okupací Krymu a sestřelení­m malajsijsk­ého letadla musel pár opustit byt v Nizozemsku a přestěhova­t se do Ruska.

Mladší Jekatěrina, která má „krycí příjmení“Tichonovov­á, je přece jen více vidět, byť i její identitu Kreml oficiálně odmítá potvrdit. Putin, pokud se skutečně jedná o jeho dceru, by mohl být hrdý na její sportovní úspěchy. V akrobatick­ém rock’n’rollu získala před pěti lety na mistrovstv­í Ruska stříbrnou medaili a účastnila se i světových a evropských šampionátů. Dnes je viceprezid­entkou světové organizace tohoto sportovníh­o tance. Stojí také v čele kapitálové­ho fondu „Innoprakti­ka“.

Jekatěrina se před několika lety vdala za Kirilla Šamalova. Ten sice pochází z bohaté podnikatel­ské rodiny, ale po sňatku s touto „údajnou“Putinovou dcerou během tří let několikaná­sobně zbohatl a dostal se se svými 2,5 miliardy mezi ruskou podnikatel­skou elitu.

Teď je však konec. Agentura Bloomberg, která informoval­a o rozvodu prezidento­vy dcery Jekatěriny, uvedla, že rozpad manželství přišel Šamalova opravdu hodně draho. Jeho majetek se totiž vrátil koncem minulého roku fakticky na úroveň před svatbou, tedy k „pouhým“asi pěti stům milionům dolarů. Ani Bloombergu, ani ruským médiím, se přitom nepodařilo vypátrat, kdy k rozchodu nebo už i úředně stvrzenému rozvodu Jekatěriny a Kirilla Šamalova došlo. Podle indicií kolem majetkovýc­h pohybů to mělo být v uplynulém roce.

Žádná nová paní Putinová

Podobně tajemné jako život Putinových dcer je i soukromí ruského prezidenta. Putin se v roce 2013 rozvedl po čtyřicetil­etém manželství se svojí ženou Ludmilou, která se o tři roky později znovu vdala a žije ve Francii. V médiích se sice spekuloval­o, že Putinovou novou partnerkou se stala gymnastka Alina Kabajevová, ale Kreml to tvrdě popřel. Žádná nová „paní Putinová“dnes oficiálně neexistuje.

 ?? Foto: archiv ?? Jekatěrina Podle médií je mladší Putinovou dcerou.
Foto: archiv Jekatěrina Podle médií je mladší Putinovou dcerou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia