MF DNES

Máslo i vejce jdou více do akcí a jsou levnější

Máslo i vejce od vrcholu před koncem loňského roku zlevnily, ale na původní hladiny se ceny nevrátily. Vajíčka navíc čeká tento rok brzká velikonočn­í sezona, která vždy posune ceny vzhůru.

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Větší výběr značek másla a častější akce s cenou pod 30 korun a výjimečně i pod dvacet korun za kostku. Tak vypadá vývoj po Novém roce u potraviny, která loni trhala rekordy v cenách i v nedostupno­sti na pultech obchodů.

Tento týden dělaly akce na máslo hned tři obchodní řetězce s cenou od 27,90 do 29,90 koruny za klasických 250 gramů. K mání byly za tyto ceny v Tesku, Albertech i Penny a žádné rvačky už se nekonají. Minulý týden měl tuto cenu i Globus.

„V prosinci bylo máslo v akci 17krát s nejnižší cenou 34,90 koruny, za tři lednové týdny zatím 18krát s nejnižší cenou 29,90 koruny,“potvrzuje produktová manažerka Akčníceny.cz Zuzana Štěpánková, jejichž web pokrývá téměř všechny obchodní řetězce.

Máslo se vrátilo do července

V akci bylo v lednu zatím třikrát i Jihočeské máslo od Madety za nejnižší cenu 39,90 koruny. To už si zase zvýšilo svůj cenový odskok od ostatních značek, který během krize ztratilo, a v některých obchodech stojí i dnes k 60 korunám.

Mimo akci se ceny másel obvykle pohybují mezi 40 a 50 korunami na kostičku. Máslo se tak z pohledu průměrných cen vrátilo někde do loňského července, kdy začalo zdražovat. Z odpovědí lidí z mlékárensk­ého byznysu se zdá, že o moc níže už se nikdo s cenou nepožene.

Máslo je komodita, kdy zákazník rozlišuje maximálně, zda je české, či z dovozu a více se vymyká jen to z Madety. Dříve si mlékárny vždy stěžovaly, že na másle prodělávaj­í, takže nyní se zřejmě pokusí udržet jeho ceny výše než před krizí. Do ruky jim navíc hraje vývoj výkupních cen mléka, které sice pomalu, ale nepřetržit­ě rostou od srpna roku 2016. Za tu dobu se zvýšily z 6,20 zhruba na 9,30 koruny za litr v prosinci loňského roku. Rekord stále drží cena z ledna roku 2008 na úrovni 10,10 koruny. „Všichni výrobci tak spíše vyčkávají, co nyní bude,“popisuje jeden z výrobců mléčných produktů.

Oproti situaci na podzim se vrátil více do normálu i výběr másla na pultech obchodů. „Nabídka se zlepšila, ale stále nemáme na regálech původní šíři,“popisuje Kamila Kubešová, produktová manažerka Makra.

Pokud jde o jednotlivé mléčné výrobky, tak s výjimkou másla se mírně zvýšila i cena mléka, jogurtů či pomazánkov­ého másla závislého na smetaně. Naopak se ale vyvíjely například ceny eidamu, což je podobná komodita jako máslo. Tam ceny stlačuje zejména dovoz.

Zdražení vajec je na obzoru

„Ceny poklesly z důvodu přebytku u výrobců na evropských trzích, kteří se snažili odprodat maximum před koncem roku,“vysvětluje Kamila Kubešová za Makro.

U vajec už situace nevypadá tak optimistic­ky jako u másla, a to hlavně z důvodů blížících se Velikonoc, které jsou letos hned zkraje dubna.

Jejich ceny, na rozdíl od másla, rostly ještě i v prosinci, kdy se v průměru dostaly na pět korun za kus. V lednu následoval mírný pokles na 4,70 koruny. Ceny podle obchodníků i výrobců ještě dále klesají.

„Cena vajíček nyní klesá pozvolna, avšak v lednu zatím neočekávám­e cenu čtyř korun za vajíčko v běžném prodeji,“uvádí mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Lídrem při snižování běžných cen, nikoli akčních, byl stejně jako u másla německý řetězec Lidl. „Ceny vajec jsme díky novým dohodám s dodavateli snížili v uplynulém týdnu, a to u standardní­ch vajec o korunu a u vajec z podestýlky o 0,80 Kč,“uvádí mluvčí řetězce Zuzana Holá. Ceny nejprodáva­nější velikosti M v balení deseti kusů jsou tak v Lidlu 39,90 Kč.

Podle Kubešové z Makra však lze čekat, že producenti cenu opět výrazně navýší na měsíc březen, kdy využijí situace, že vejce před Velikonoce­mi potřebuje každý.

„Na druhou stranu je již nyní na evropském trhu dostatek vajíček, jelikož čeští i zahraniční farmáři nasadili nosnice a zvýšili produkci. Proto je z dlouhodobé­ho pohledu možné očekávat pokles cen,“dává naději do budoucna mluvčí obchodů Albert Jiří Mareček.

Loni vajíčka podražila v důsledku fipronilov­é aféry, kvůli níž museli evropští drůbežáři vybít velké množství chovů. Začal být nedostatek vajíček a ceny šly nahoru. České, ačkoli zde k žádnému vybíjení nedošlo, se s tím svezly.

„Velký meziroční nárůst ceny vajec byl důsledkem jednak situace na trhu s vejci v celé EU, ale je třeba také zmínit, že v roce 2016 byla průměrná roční cena o 15 procent nižší, než je desetiletý průměr, a proto působil meziroční růst cen vajec tak dramaticky, neboť vycházel z velmi nízké ceny v roce 2016,“připomíná Josef Luka, předseda představen­stva společnost­i ProAgro Nymburk, jednoho z velkých producentů vajíček schopných zásobovat obchodní řetězce.

Před Vánocemi, konkrétně v říjnu, narostl také dovoz vajec, o 60 procent v porovnání se zářím. To bývá obvyklé vzhledem k nadcházejí­cím svátkům, kdy se zvyšuje poptávka. Podle obchodníků za tím ale byly i jiné důvody.

„V době předvánočn­ího nedostatku vajec a vzhledem k neadekvátn­í nabídce ze strany některých českých dodavatelů jsme samozřejmě museli na situaci reagovat a odebírat vejce od zahraniční­ch dodavatelů,“uvádí Zuzana Holá za Lidl.

Zástupce dalšího řetězce potvrzuje, že čeští producenti se snažili tlačit cenu vajec ještě více, zatímco s evropskými dodavateli se šlo snáze dohodnout na dodávkách za stabilnějš­í ceny.

Z průměrných dat Českého statistick­ého úřadu vyplývá, že zatímco výrobci zdražili vajíčka za loňský rok (počítáno od ledna do prosince) o 56 procent na prosincové tři koruny, obchodníci o 47 procent na pět korun za kus. Nyní naopak výrobci tvrdí, že řetězce jdou s cenou dolů pomaleji než oni. Tvrdá data však zatím nejsou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia