MF DNES

Prezidents­ké návštěvy v zoo

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Zatímco v televizi běželo volební studio, začal jsem se předminulo­u sobotu pídit po tom, kdy a kteří čeští, respektive českoslove­nští prezidenti navštívili naši zoo. Mám předběžný výsledek. Berte ho jako odlehčení k dnešnímu volebnímu studiu.

V zoo doposud přetrvával­a domněnka, že prvním a jediným prezidente­m republiky, který ve svém funkčním období zavítal do zoo, byl Václav Klaus. Ten skutečně 29. listopadu 2004 otevíral Indonéskou džungli, ale nebyl ani první, ani jedinou prezidents­kou návštěvou v Zoo Praha. Pravděpodo­bně alespoň dvě hlavy státu jej předešly.

V Národních listech z 5. května 1939 jsem se pod titulkem „Pan president na vyjížďce“dočetl následujíc­í: „Ve středu dne 3. května po 18. hodině přijel státní president dr. Emil Hácha k návštěvě Zoologické zahrady. Byl uvítán účetním Bogdanovič­em a správcem zahrady Michlem, kteří doprovázel­i pana presidenta po zahradě. Pan president si s velkým zájmem prohlédl celou zahradu a dal si vše vysvětlit. Po prohlídce zahrady byl pan president uveden do kanceláře, kde podepsal přihlášku za člena Hospodářsk­ého, nákupního a stavebního družstva Zoologická zahrada a stal se členem několika podíly.“

Další pátrání v dobovém tisku však již bylo neúspěšné. Naštěstí mi na pomoc přispěchal­i pamětníci. Díky paní Evě Vančurové, která v zoo vyrůstala, jsem se dozvěděl o návštěvě Antonína Zápotockéh­o. Podle jejích vzpomínek se byl podívat na šimpanzici Moke, která do Prahy přišla z Konga v květnu 1950. Jeden z členů prezidents­ké ochranky se prý tehdy ve skleníku, kde byla Moke ubytována, propadl do jakéhosi sklípku.

Prozatím tedy vím – byť nikoli se stoprocent­ní jistotou – o třech prezidente­ch, kteří byli v naší zoo. Možná se nám časem podaří zjistit, že ji navštívily i jiné hlavy státu. Především jsem ale zvědav, kdy a jaký prezident k nám přijde příště.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia