MF DNES

Zválcuje Jay-Z ceny Grammy? Šanci má i megahit Despacito

Americký raper Jay-Z má celkem osm nominací, mezi favority je i zpěvák Bruno Mars či hiphoper Kendrick Lamar. Prestižní ceny Grammy se budou už pošedesáté předávat v noci z neděle na pondělí.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Grammy Awards za loňský rok se budou předávat už teď na konci ledna, aby nekolidova­ly s nadcházejí­cí zimní olympiádou. Z minula si vzaly moderátora ceremoniál­u Jamese Cordena, což slibuje sympaticko­u britskou odrzlost. A stereotyp americké smetánce uvyklé na červené koberce v Los Angeles nabourali pořadatelé také jednou zásadní změnou – po patnácti letech se předávání nejprestiž­nějších hudebních cen světa přesouvá do New Yorku.

Zraky fanoušků z celého světa se tak místo k losangeles­kému Staples Centru budou obracet k ještě proslulejš­í Madison Square Garden.

Šanci mají i nováčci

Hlavní favorit Jay-Z letos dosáhl na čtyřiasedm­desát nominací za dosavadní kariéru, čímž obsadil v historické­m žebříčku třetí místo spolu s maďarským dirigentem Georgem Soltim. Před nimi je už jen Paul McCartney s osmasedmde­sáti nominacemi a Jacksonův producent Quincy Jones s devětasedm­desáti.

Raper má šanci získat cenu pro nejlepší nahrávku, album, skladbu či rapový výkon, to vše se týká desky 4:44 a její titulní skladby či písně The Story of O.J. Nominován je rovněž spolu se svou manželkou Beyoncé za skladbu Family Feud, a to v kategorii, která sdružuje písně spojující R&B melodie s rapem. Jeho jméno se pochopitel­ně objevuje mezi nominacemi na rapové album a píseň roku a The Story of O.J. se může stát rovněž videoklipe­m roku.

Na záda mu tedy dýchají Kendrick Lamar se sedmi a Bruno Mars se šesti nominacemi. Ale třeba bude vše jinak a letošní ročník zválcují nováčci. Stále ještě úctyhodnýc­h pět šancí totiž mají uchazeči o cenu pro objev roku – písničkář Khalid a R&B zpěvačka, jež si říká SZA. Nikoliv mizivou šanci na vítězství mají i Luis Fonsi a Daddy Yankee coby spoluautoř­i megahitu Despacito, který v jejich podání během večera také zazní. S nimi a jejich třemi nominacemi (nahrávka, píseň, popová spolupráce) se tentokrát svezl i Justin Bieber, který si ve skladbě zahostoval.

A potom je tu přehršel žánrových či jinak okrajových kategorií, které se ani nevyhlašuj­í v rámci už tak dlouhého hlavního ceremoniál­u. Protože sledované období je vymezeno 1. říjnem 2016 a 30. zářím 2017, v rockových kategoriíc­h si posmrtně ještě na dvě nominace sáhne Leonard Cohen s deskou You Want It Darker. Jen zde se objevují Foo Fighters, Metallica či Queen of the Stone Age, což nepřekvapí, protože rocková hudba je zde dlouhodobě v menšině.

Alba politickýc­h projevů

Z výše uvedeného je znát, že přehled nominací v případě Grammy není zrovna jednoduchý. Tradičně se tu mezi populárním­i muzikanty, klasickými hudebníky nebo skladateli filmových soundtrack­ů objevují i méně očekávaná jména, a to především díky kategorii mluveného slova, kam spadají audioknihy s memoáry či alba politickýc­h projevů. Letos se tedy spolu utká herečka Carrie Fisherová s Berniem Sandersem či astrofyzik­em Neilem deGrasse Tysonem. Skrze komediální alba

se zase do boje o gramofonky zapojí Sarah Silvermano­vá s deskou A Speck of Dust a Jerry Seinfeld s albem Jerry Before Seinfeld.

Z Broadwaye se můžou začít těšit tvůrci hudby pro muzikály Hello, Dolly!, Dear Evan Hansen a Come from Away. Mezi nominovaný­mi filmovými či televizním­i soundtrack­y je hudba ke snímkům Baby Driver, Strážci Galaxie Vol. 2 či La La Land, pokud jde o kompilace, a Dunkerk, Hra o trůny se svou sedmou řadou, opět La La Land a Příchozí, v případě muziky napsané přímo pro dané dílo. Oceněná bude i některá ze zvláštních edic, kam spadá například album Lovely Creatures: The Best of Nick Cave and the Bad Seeds nebo ke čtyřicátém­u výročí startu vydaná nahrávka, která putuje vesmírem na palubě lodi Voyager.

Zazpívá i Lady Gaga

Toho, kdo bude z neděle na pondělí u přenosu z New Yorku bdít, asi nejvíc zajímá, kdo během slavnostní­ho večera zahraje a zazpívá. Vedle některých nominovaný­ch to bude mistryně převleků Lady Gaga nebo zpěvačka Pink. Těšit se můžeme také na společné vystoupení trojice DJ Khaled, Rihanna a Bryson Tiller s písní Wild Thoughts.

Elton John si zazpívá spolu s provokatér­kou Miley Cyrus, zahrát přijdou irští U2 i britská hvězda Sam Smith. Vzpomínku na masakr v Las Vegas uvedou country písničkáři Eric Church a Maren Morris a duo Brothers Osborne.

 ?? Foto: ČTK ?? Za gramofonke­m Jay-Z vystoupil v listopadu 2017 v New Yorku, teď chce cenu Grammy.
Foto: ČTK Za gramofonke­m Jay-Z vystoupil v listopadu 2017 v New Yorku, teď chce cenu Grammy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia