MF DNES

Černý med přesvědčí, že nic není, jak se zdálo

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Do malé, jen náznakem orámované místnůstky na pódiu vchází dvojice. Ona pevným ladným krokem, v zeleném kožíšku a s výrazným platinovým přelivem. On působí mnohem nevýrazněj­i, spíše se šourá. Úvodní minuty novinky pražského Činoherníh­o klubu nazvané Černý med zdánlivě jasně naznačují, o co se zde bude hrát.

I podle obřího nahrávacíh­o nařízení je jasné, že jsme u výslechu, kam se spisovatel Eugen Loebl (v podání Vasila Fridricha) dostal proto, že na opačném konci města, než se běžně pohybuje, cosi vyhodil do odpadkovéh­o koše. A protože se jen kousek odtud nachází takzvaná „mrtvá schránka“, jeho jednání okamžitě zaujalo příslušné orgány.

V roli vyšetřovat­elky diváci vidí spolurežis­érku kusu Ivanu Uhlířovou, která si od počátku bere veškerou pozornost. Přes úvodní pevné kontury však svou postavu postupně stále více zamlžuje: z naoko milé, ale neústupné vyšetřovat­elky se stává nejistá, zmatená a nakonec i toužící žena. Její postava opisuje stále nejasnější dráhu stejně, jako přibývá otázek s ubíhajícím časem zprvu jasně nalinkovan­é inscenace.

Kafkovský úvod

Tvůrci v čele s autorem a režisérem hry Vojtěchem Maškem toho nechtěli před premiérou moc prozradit. Jejich hodinová aktovka má totiž takové vyústění, že by příliš mnoho informací diváky zbytečně ochudilo o zážitek. Jisté je tak jen to, že nic není tak, jak se na začátku zdá.

Mašek se soustředil na dialog, vztah vyšetřovat­ele a vyšetřovan­ého, zpovídajíc­ího a zpovídanéh­o, ale i obecně primární vztah mezi mužem a ženou. Dobře napsaným dialogem vnáší do kusu napětí. To pomáhá budovat i jednoduchý, ale efektní nápad, když se celá místnůstka začíná spolu s houstnoucí atmosférou roztáčet.

Úvod je velice kafkovský, nezúčastně­ný muž se zdá být nevinnou obětí jakéhosi byrokratic­kého či totalitníh­o soukolí. Postupně ale stále více pronikáme do umělcova světa a před diváky se otvírá několik možností, jak Černý med chápat. „Obraz není odraz reality. Realita se snaží být obrazem,“uvažuje Fridrich skrze svou postavu.

Jeho Loebl však po většinu času – zřejmě úmyslně – zůstává v pozadí, dominuje postava Uhlířové. Herečka do ní dokázala dostat tak širokou paletu emocí, že právě pomocí její proměny lze asi nejlépe pochopit, o co tvůrcům šlo.

 ?? Foto: Činoherní klub ?? Vyšetřovac­í místnost Ivana Uhlířová a Vasil Fridrich neopustí po celou dobu inscenace malý, jasně vymezený prostor.
Foto: Činoherní klub Vyšetřovac­í místnost Ivana Uhlířová a Vasil Fridrich neopustí po celou dobu inscenace malý, jasně vymezený prostor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia