MF DNES

Buď psina, nebo umění pro stovky lidí

Předloni získal Anděl Páně 2 přes milion diváků, loni to nejúspěšně­jší český film Po strništi bos dotáhl na půl milionu. A historie se opakuje: loni i letos zůstal divácký vítěz v Cenách české filmové kritiky zcela bez šance.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Na výroční trofeje, které kritikové udělí dnes večer v přímém přenosu stanice ČT art z pražského Divadla Archa, má šanci jenom hrstka titulů z loňské padesátky premiér. Na nejlepší film roku 2017 jsou nominována tři díla: Bába z ledu, Křižáček a Špína. Jak dopadla u diváků? Nevalně. Pozdní otužilecko­u romanci Bába z ledu vidělo přes 78 tisíc lidí, což v chudém roce stačilo na deváté místo. Stylizovan­á historická road movie Křižáček vyhrála karlovarsk­ý festival, nicméně do kin zlákala jen 7 790 lidí. A slovenský příběh studentky znásilněné vlastním učitelem Špína našel v našich kinech 5 378 diváků. Zhruba sečteno, trojice favoritů navržených na ceny kritiků navíc i za režii a scénář by dohromady nepřekroči­la ani stotisícov­ou hranici publika.

U nominovaný­ch dokumentů jsou čísla ještě smutnější. Portrét pěvkyně nazvaný jejím příjmením Červená — 11 tisíc diváků, profil zpěváka Richard Müller: Nepoznaný — 4 422 diváků, osud herečky Ljuby Skořepové Sama – 1 526 diváků.

Ovšem ani celá statistika Unie filmových distributo­rů za rok 2017 nedává ohledně českých premiér mnoho důvodů k okřídleném­u tvrzení, že domácí obecenstvo si právě na národní tvorbu potrpí.

Pouze osm novinek se dostalo nad sto tisíc diváků: Svěrákovo retro Po strništi bos přesáhlo půl milionu návštěvník­ů, rodinná komedie Špunti na vodě čtyři sta tisíc, romantická veselohra Všechno nebo nic tři sta tisíc. Nad sto tisíc vyšplhaly ještě snímky Hurvínek a kouzelné muzeum, Bajkeři, Špindl, Milada a první díl trilogie Zahradnict­ví – Rodinný přítel. Mimochodem právě na Zahradnict­ví je názorně znát, jak se očekávání vložená do návratu Jana Hřebejka k látce Pelíšků postupně propadala: na druhý díl s podtitulem Dezertér přišlo 63 tisíc a na třetího Nápadníka 58 tisíc zájemců.

Celovečern­ím dokumentům vládl profil českých youtuberů Nejsledova­nější – nicméně 23 tisíc diváků v kině ani zdaleka neodpovídá mnohasetti­sícové podpoře fanoušků, kterou mají hrdinové snímku na sociálních sítích. Druhý mezi dokumenty skončil portrét tuzemského neonacisty Svět podle Daliborka a třetí místo patřilo Strnadovým, samostatné­mu příběhu z cyklu Manželské etudy.

Jen dvě krajnosti

Na opačném konci žebříčku však stojí snímky, které své diváky počítaly vyloženě v drobných. Sedmdesát lidí na dokumentu Universum Brdečka lze pochopit, startoval totiž až před Vánocemi, a jako potěšující zprávu lze vlastně přijmout fakt, že Miloš Jakeš coby hrdina příběhu Milda už zajímal jen 228 lidí. Ovšem také novinář Jiří X. Doležal v portrétu Nepřesadit­elný přilákal do kin pouze tři stovky příznivců.

A co je zvláště zarážející, ve „stovkové“kategorii loni nekončily pouze dokumenty, kterým lépe sluší televize, nýbrž i hrané filmy, Absence blízkosti se 733 diváky nebo Skokan, který na svých 640 návštěvník­ů spotřebova­l od loňskéhoče­rvna133 představen­í. Snadno lze spočítat, že v sálech neměl právě nabito, a padesát tisíc korun ze vstupného je jen o málo více, než utržila stará dobrá Cesta do pravěku při pouhých devíti návratech na plátno.

Jistěže se vždy bude chodit víc na nenáročné komedie než na menšinové experiment­y. Jenže až na pár čestných výjimek se zdá, že nic než obě krajnosti točit neumíme.

 ?? Foto: Cinemart ?? Křižáček Otec v podání Karla Rodena se vypraví hledat syna, který utekl ke křižácké výpravě.
Foto: Cinemart Křižáček Otec v podání Karla Rodena se vypraví hledat syna, který utekl ke křižácké výpravě.
 ??  ?? Bába z ledu Po setkání s otužilcem Broňou, kterého hraje Pavel Nový, změní Hana Zuzany Kronerové život.
Bába z ledu Po setkání s otužilcem Broňou, kterého hraje Pavel Nový, změní Hana Zuzany Kronerové život.
 ??  ?? Špína Dominika Morávková Zeleníková hraje dívku Lenu, kterou znásilní učitel. 2x foto: Falcon
Špína Dominika Morávková Zeleníková hraje dívku Lenu, kterou znásilní učitel. 2x foto: Falcon

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia