MF DNES

Spojili byznys se sociální myšlenkou a pomáhají už 20 let

Na srdce jsou Poděbrady. Tak zní známé heslo lázeňského města, kde sídlí i společnost Kompakt. Reklamní agentura, která letos oslaví již 25 let na trhu, se zabývá především vydáváním reklamních a informační­ch plakátů a map známých třeba z městských inform

-

Za úspěchem poděbradsk­é společnost­i stojí bývalý trenér atletiky PaedDr. Miroslav Káninský a jeho svěřenec Pavel Bažant, který s návrhem založit reklamní agenturu v 90. letech minulého století přišel. Dnes má firma jedenadvac­et stálých zaměstnanc­ů, osmdesát obchodních zástupců a zhruba sedm set předaných sociálních automobilů těm, kteří to opravdu potřebují.

„Začínali jsme v rodinném domku kolegy Bažanta, kde jsme připravova­li reklamní katalogy měst. V té době jsme tak konkuroval­i třeba Zlatým stránkám a katalogu Edit, samozřejmě za mnohem nižší ceny,“vzpomíná na své začátky Miroslav Káninský, jednatel společnost­i Kompakt.

S narůstajíc­í poptávkou začali budovat síť obchodních zástupců, kterých mají dnes na osmdesát. Ke katalogům postupně přibylo i vydávání reklamních a informační­ch plakátů a map. V současné době vydává reklamní agentura nástěnné mapy měst a obcí, informační plakáty, letecké kalendáře, cestovní průvodce a knižní publikace.

Inspirace z německé vesničky

Unikátním projektem agentury, který ročně dělá radost tisícům lidí, je projekt Sociální automobil, který se zrodil před 20 lety. „Na jedné naší návštěvě Německa jsme v malé vesničce viděli něco pro nás vcelku neobvykléh­o. Tamní obyvatelé se společně sešli a začali řešit, jak by mohli pomoci místnímu dětskému domovu, který neměl dostatečně vybavený vozový park. Jak tam stáli, každý z nich – ať už to byl movitější obchodník, či řezník nebo učitel – přispěl na zlepšení vozového parku a z vybraných peněz domovu pořídili nový automobil,“uvádí Miroslav Káninský a dodává, že tehdy si s kolegou oba uvědomili, že by každá firma měla nějakým způsobem pomáhat a přispět těm, kteří v životě nebyli postaveni na stejnou startovní čáru jako ostatní. Projektem Sociální automobil chtěli pomoci vylepšovat vozový park dětských domovů, sociálních ústavů, škol a dalších zařízení pečujících o děti i dospělé s handicapem či přestárlé.

Reklama na kolech má úspěch

Ve většině těchto zařízení, která auto potřebují prakticky denně, je totiž vozový park v poměrně velmi špatném technickém stavu. V současné době však není v silách daných institucí pořídit si vůz, jenž by odpovídal technickým parametrům a podmínkám stanoveným pro přepravu lidí s postižením. Mohou se spolehnout jen na sponzorstv­í či charitativ­ní činnost různých organizací, což však nepřichází každý den. Kompakt se proto rozhodl tuto situaci řešit.

V České republice je cca na 900 takových zařízení, proto ve firmě museli vymyslet způsob, jakým by postupně mohli pomoci všem. Vytvořili systém tzv. „reklamy na kolech“.

„Celé to spočívá v tom, že jednou za rok přejde náš obchodní zástupce na tento projekt a po dobu tří měsíců získává firmy, které jsou ochotné přispět na dobrou věc a chtějí se podílet na přípravě automobilu, jenž poputuje do některého ze sociálních zařízení,“zpřesňuje Pavel Bažant, druhý jednatel společnost­i. Daná organizace tak získá nejen dobrý pocit za svou dobročinno­st, ale i reklamu na vozidle, které bude na silnicích všem na očích.

Za 20 let realizace tohoto projektu Kompakt slavnostně předal již 700 automobilů v rámci celé republiky. Připravit takový automobil však není vůbec lehké.

„Každý vůz vždy vznikne za spoluúčast­i obchodních zástupců získávajíc­ích firmy a společnost­í, které využijí reklamní plochu na sociálních vozidlech. Bez píle a přesvědčen­í našich pracovníků a ochoty tuzemských firem by projekt sociální automobil nemohl existovat,“uvádí Miroslav Káninský.

Po předání vozidel sociálním zařízením však jejich práce nekončí. O vozidla se po celou dobu starají zaměstnanc­i agentury, kteří řeší smlouvy s ústavy, vyřizují pojištění vozidel, veškeré záležitost­i v případě dopravní nehody vozu, obnovují zničené reklamní samolepky, které se mohou časem opotřebova­t atd. Automobil se předává vždy na šest let, poté proběhne jeho výměna za nový.

Zajímavá práce = spokojení zaměstnanc­i

Tímto unikátním projektem v Kompaktu vyřešili ještě jeden problém. Práce na sociálním automobilu má pro jejich obchodní zástupce doslova terapeutic­ké účinky.

„Naši lidé si během tří měsíců v roce vyzkoušejí trošku jinou činnost, která jim umožní dělat něco nového. I díky tomu jsme schopni

si naše zaměstnanc­e ve firmě udržet více let,“dodávají oba jednatelé, jejichž firma má mimo obchodních zástupců cca 21 stálých zaměstnanc­ů. Většina z nich je přitom agentuře věrná od počátku její existence, což je v dnešní době, kdy každá firma zběsile hledá nové pracovníky, vcelku raritou.

Jako každá dobročinná činnost je i projekt Sociální automobil především věcí realizovan­ou primárně za účelem pomoci. Hlavní obchodní činností, která je základem pro poděbradsk­ou společnost, je tvorba produktů ve formě map, informační­ch plakátů, nástěnných kalendářů a mapových průvodců.

 ??  ?? Sociální automobil malý Předávají se dva typy vozidel, malá a velká. Vzhledem ke zkušenoste­m ze zahraničí byl doposud tento projekt postaven na vozech značky Renault a Dacia. Na fotce konkrétně menší vůz Dacia Dokker.
Sociální automobil malý Předávají se dva typy vozidel, malá a velká. Vzhledem ke zkušenoste­m ze zahraničí byl doposud tento projekt postaven na vozech značky Renault a Dacia. Na fotce konkrétně menší vůz Dacia Dokker.
 ??  ?? Sociální automobil velký Z větších vozů se předávají vozidla typu Renault Master a Renault Kangoo. Na fotografii typ Master.
Sociální automobil velký Z větších vozů se předávají vozidla typu Renault Master a Renault Kangoo. Na fotografii typ Master.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia