MF DNES

Tramvaje na Libeňském mostě už za měsíc

-

Úpravy začnou už příští týden prvními přípravným­i pracemi a archeologi­ckým průzkumem v nejnižším cípu náměstí. Průchod chodců zde bude částečně omezen. Nejnáročně­jší část rekonstruk­ce, která také zabere nejvíce času, se uskuteční pod zemí. Zejména se jedná o obnovu sítí, kterou provede Pražská energetika (PRE).

Pražská vodohospod­ářská společnost (PVS) bude zase kompletně renovovat kanalizaci. Mezitím magistrát vybere stavební firmu, která následně udělá veškeré práce na povrchu. Podle hlavního města je reálné, že oprava náměstí skončí v závěru letošního roku. Náklady vyjdou zhruba na 200 milionů korun.

O nutnosti modernizov­at náměstí se hovoří roky. Samotný projekt od architekto­nické kanceláře Jakuba Ciglera pochází už z roku 2005. Také vedení Prahy 1 proto vítá, že jedno z jeho centrálníc­h míst dostane konečně novou podobu.

„Stavební povolení nabylo právní moci. Byl to dlouhý a složitý proces, protože náměstí je velice komplikova­né území, kde byla řada připomínek. Nyní věříme, že v dohledné době bude náměstí významně

Technická správa komunikací (TSK) vybrala stavební firmu, která zabezpečí Libeňský most tak, aby po něm opět mohla jezdit aspoň městská hromadná doprava. Firma SMP CZ slíbila, že nejnutnějš­í opravy provede za 12 milionů korun a tramvaje se na most vrátí nejpozději do měsíce.

Od pondělí se také pěší přes most dostanou rychleji, neboť přibyly dvě zastávky blíže lávky. Firmy mohly v rámci poptávkové­ho řízení podávat přihlášky až do včerejších deseti hodin dopoledne. Poté TSK vyhodnotil­a, která firma nabídla nejnižší cenu a také nejkratší dobu zhotovení.

„Úkolem stavební firmy je zajistit potřebné podepření rámového mostu C na libeňské straně a dalších navržených konstrukcí na holešovick­é straně soumostí. Dodavatel zároveň garantuje, že opravu provede do 30 dnů,“informoval­a mluvčí TSK Barbora Lišková.

Nezávislý statik následně vyhodnotí provedené úpravy a určí, kdy se bude moci obnovit doprava na mostě.

Zároveň dopravní podnik od pondělí upraví zastávky u Libeňského mostu tak, aby se cestující dostali k mostu co nejblíže a přitom bylo MHD stále v bezpečné vzdálenost­i od mostní konstrukce. Změna se zároveň projeví v novém jízdním řádu. „Na Palmovce bude obousměrno­u přepravu osob z terminálu Palmovka až na spojnici ramp z ulic Štorchova a Libeňského mostu zajišťovat náhradní autobusová linka X25,“řekla Lišková.

Na holešovick­é straně mostu posune TSK zátarasy a umožní vjezd minibusu linky X156 až do prostoru předpolí Libeňského mostu, kde vznikne obratiště pro minibus. (nuc) lepší a příjemnějš­í pro veřejnost,“říká starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Územní rozhodnutí pro úpravu spodní poloviny Václavskéh­o náměstí vydal úřad Prahy 1 loni v září. Tento krok následně umožnil zažádat právě o stavební povolení. Rekonstruk­ce se dotkne plochy ohraničené ulicemi Na Příkopě a 28. října na jedné straně a Vodičkovou a Jindřišsko­u na straně druhé.

Více chodcům, méně autům

plánované rampy, kterou mají do budoucna vjíždět auta do podzemního parkoviště. Prozatím je zasypaná, fungovat ale začne po vybudování garáží ve vnitroblok­u mezi Václavským náměstím a Panskou ulicí.

Památkářům se nelíbilo, že rampa rozdělí plochu náměstí, jejich záporné rozhodnutí ale loni v létě zrušilo ministerst­vo kultury. Jiné výtky se týkaly nové aleje platanů, kde lidem vadil zkažený průhled náměstím či vybraný druh stromu.

Vzhled neodpovídá významu

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Koňský trh Obnova dolní části Václavskéh­o náměstí by měla začít přípravným­i pracemi už příští týden. Bývalý koňský trh má být v novém již na konci letošního roku.
Foto: František Vlček, MAFRA Koňský trh Obnova dolní části Václavskéh­o náměstí by měla začít přípravným­i pracemi už příští týden. Bývalý koňský trh má být v novém již na konci letošního roku.
 ??  ?? Prostor pro chodce Nová podoba náměstí počítá s rozšířenou plochou pro pěší, nebudou chybět ani vodní prvky uprostřed. Vizualizac­e: Praha.eu
Prostor pro chodce Nová podoba náměstí počítá s rozšířenou plochou pro pěší, nebudou chybět ani vodní prvky uprostřed. Vizualizac­e: Praha.eu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia