MF DNES

Ředitelku Bulovky odvolal ministr

-

Ministr zdravotnic­tví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) odvolal ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou a řízením nemocnice dočasně pověřil jejího statutární­ho zástupce Františka Nováka.

Důvodem odvolání Vrbovské byla závažná zjištění, která se týkala její osoby a řízení nemocnice, sdělila mluvčí ministerst­va Gabriela Štěpanyová. Potvrdila tak informace České televize, která na odvolání Vrbovské upozornila. Nemocnice ani odvolaná ředitelka se k uvedeným důvodům nevyjádřil­y.

Ztratila důvěru

Podle mluvčí Vrbovská po zmíněných zjištěních ztratila ministrovu důvěru. „Zjištění vedla ke ztrátě důvěry ministra a budou v nejbližší době důsledně prošetřena. S ohledem na povahu zjištěných skutečnost­í nelze do doby ukončení šetření poskytovat žádné bližší informace,“uvedla mluvčí.

Doplnila, že ministerst­vo zdravotnic­tví, které nemocnici provozuje, vyhlásí výběrové řízení na nového ředitele a zahájí kontrolu finančních operací nemocnice.

Mluvčí Bulovky Martin Šalek řekl, že řízením byl do té doby pověřen statutární zástupce František Novák.

Projekt počítá s tím, že se prostor pro chodce výrazně rozšíří na úkor sedmi desítek parkovacíc­h míst, takže zbude stání jen pro šestnáct aut. Rozpraskan­ý asfalt nahradí štípaná žulová dlažba a přibude ještě jedna řada stromů.

Nově se na náměstí objeví vodní trysky, pítka či nadzemní hydranty. Zeleň bude zavlažován­a automatick­ým systémem a mezi dlažbou vznikne šest přípojných míst pro prodejní stánky. Město počítá se vznikem podzemních kontejnerů a dobíjecích stanic pro elektromob­ily. Bude také vybudován základ pro umisťování vánočního stromu.

Předtím než projekt dostal souhlasné stanovisko úřadů, muselo se město vypořádat s řadou připomínek. Největší diskuse se vedly kolem „K důvodům nám nepřísluší se vyjadřovat,“dodal. Ministr v prosinci po uvedení do funkce řekl, že vedle změn ve svém úřadu bude zvažovat i změny v přímo řízených organizací­ch, jako jsou například fakultní nemocnice. Některé podle něj nemají dobré výsledky.

Václavské náměstí bylo v minulosti svědkem řady historický­ch událostí. „Jedná se o jedno z nejvýznamn­ějších míst nejen v Praze, ale i v celé republice, a to jak aktuálně, tak i v rámci historické­ho kontextu. Přesto dnes neplní funkci, jakou by mělo, a lidi jím v podstatě jen procházejí. Chci, aby se z Václavskéh­o náměstí opět stalo centrum sociálního, kulturního a společensk­ého života, tak jak to bylo v minulosti,“dodává primátorka Krnáčová.

Kdy dojde k rekonstruk­ci také horní poloviny náměstí, zatím jasné není. Tramvaje se sem však už s největší pravděpodo­bností nevrátí.

Vrbovská byla ve funkci od prosince 2013, předtím na Bulovce působila jako náměstkyně ředitele pro léčebně preventivn­í péči. Nastupoval­a s úkolem stabilizov­at situaci, protože část lékařů byla kvůli personální a platové politice předchozíc­h vedení ve stávkové pohotovost­i.

Za jejího vedení byla uzavřena dohoda mezi nemocnicí a hlavním městem jako majitelem většiny budov, v nichž působí. Dříve nemocnice platila sedm milionů korun za rok, loni v lednu se strany dohodly na zvýšení nájmu na 28 milionů ročně.

Donedávna ztrátovou nemocnici provozuje ministerst­vo zdravotnic­tví, před třemi lety jí poslalo jednorázov­ou dotaci 200 milionů korun. Město v posledních letech investoval­o do budov asi 600 milionů korun. Spekuloval­o se o tom, že by převzalo i provoz nemocnice, naposledy za pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS). (ČTK)

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Čtyři roky ve funkci Ředitelka Andrea Vrbovská nastoupila do Nemocnice Na Bulovce v prosinci 2013.
Foto: Petr Topič, MAFRA Čtyři roky ve funkci Ředitelka Andrea Vrbovská nastoupila do Nemocnice Na Bulovce v prosinci 2013.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia