MF DNES

Východ má přednost

Město chce přilákat více turistů z Asie

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Přímá linka Praha–Tokio už brzy nemusí být jen záležitost­í písně. Pokud Japonci nebudou „dělat Zagorku“. O letecké spojení bez přestupů usiluje česká metropole, která si od něj slibuje větší příliv turistů z Asie. Na jejich přilákání se chce nyní více soustředit.

Kromě obyvatel Japonska je řeč také o Číňanech a Korejcích. „Musíme se jim věnovat. Jsou kvalitní, co se týče chování v zahraničí, protože sem nejezdí za zábavou a alkoholem jako turisté z jiných zemích,“říká magistrátn­í radní pro kulturu a cestovní ruch Jan Wolf (Trojkoalic­e/KDU-ČSL). Alkoholový­mi vyjížďkami se v minulosti v Praze „proslavili“návštěvníc­i ze Skandinávi­e a Velké Británie.

Podle Wolfa možná osoby, které přijedou do Prahy obvykle na tři dny hlavně popíjet, v součtu více utratí, ale utrpí tak pověst města, které se místo kulturní metropole stává nálevnou kontinentu. Pro věhlas je proto podle radního lepší, aby lidé jezdili do Prahy za památkami a kulturou, která je s ní spjatá.

„Praha bude vždy z pohledu turismu o Evropanech a tvářit se, že nám nejsou dost recht, je hloupost. Navíc se nedají hodit všichni asijští turisté do jednoho pytle. Číňané jsou celkem komplikova­ní,“namítá bývalý radní pro kulturu a současný opoziční zastupitel Václav Novotný (TOP 09). Opírá se o zkušenosti, které nasbíral za roky ve funkci ředitele Pražské informační služby, která se starala o rozvoj cestovního ruchu v metropoli.

Čínské chování se lepší

Turisté z Číny podle něj příliš neholdují evropskému jídlu, a jestliže mohou jíst a bydlet v čínských podnicích, využívají toho. Takové chování potvrzuje i Barbora Hrubá, mluvčí městské společnost­i Prague City Tourism, jejímž předchůdce­m byla zmíněná informační služba.

„Jejich cestovní návyky se však postupně mění. Návštěvníc­i z Asie čím dál častěji přijíždějí v průběhu celého roku, nikoli pouze v létě, jak tomu bývalo dříve,“dodává Hrubá. Zároveň čínští turisté utratí více než ti z jiných koutů světa. Průměrně návštěvník utratí podle statistik z roku 2015 za den zhruba 3 500 korun. I proto za poslední tři roky vznikly tři přímé linky z Prahy do Číny a v dubnu přibude čtvrtá.

Výhodní pro Prahu jsou i turisté z Koreje a Japonska. Zatímco z korejského Soulu už přímá letecká linka existuje, do země vycházejíc­ího slunce se létá s přestupem. Proto česká metropole usiluje o to, aby do dvou let vznikla přímá linka do Tokia, případně do jiného japonského města.

„Hraje nám do karet, že jsme bezpečná země a v Praze sídlí asi 250 japonských firem. Navíc nám pomohlo loňské vystavení Slovanské epopeje od Alfonse Muchy v Tokiu. Výstavu navštívilo přes 660 tisíc lidí,“líčí Wolf.

Celé město do dvou dnů

Podle Novotného mělo město více tlačit na vznik linky ještě před výstavou, jelikož se očekávala už dopředu návštěvnos­t okolo 300 tisíc lidí. Každý rok bez přímé linky totiž nahrává sousedním metropolím – Vídni a Berlínu.

„Japonští turisté vždy mají někde základnu, ze které vyjíždějí na všechny strany. Do Prahy jezdí jen na den na otočku, protože zázemí mají ve Vídni,“popisuje Novotný, proč asijští turisté v metropoli většinou nepobudou více než dva dny. Průměrně se ve městě zdrží 1,7 dne a pak jedou dál.

Wolf se domnívá, že udržet návštěvník­y z Východu déle by mohla nová koncertní síň, kterou magistrát zamýšlí vystavět u stanice metra Vltavská. Podle odhadů vznikne až za deset let. Stavba by také zapadla do konceptu metropole, aby se z Prahy 7 stala kulturní čtvrť. Město už se o to snaží zhruba rok, výsledky zatím nejsou příliš vidět.

Městu se zároveň příliš nedaří přilákat turisty v neatraktiv­ních ročních obdobích. Obecně je problém, že v lednu, únoru, říjnu a listopadu klesá jejich počet. Jednou ze snah, jak vyřešit problém, je světelný festival Signal, který se koná od roku 2013 vždy v říjnu. Za tu dobu přilákal přes dva miliony diváků.

Novotný magistrát kritizuje za to, že podobnou akci nebyl schopen zajistit pro zimní období. „V únoru je samozřejmě obtížné pořádat něco venku. V minulém volební období chtěli oživit Kongresové centrum. S organizáto­ry hudebního festivalu United Islands jsme se domlouvali, že bychom uvnitř udělali podobnou akci s názvem Pacool,“popisuje bývalý radní. Nakonec z ní sešlo a budovu čeká oprava. Současné vedení radnice o velké kulturní akci pro zimu neuvažuje.

Praha bude vždy z pohledu turismu o Evropanech a tvářit se, že nám nejsou dost recht, je hloupost.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia