MF DNES

Konec v reprezenta­ci Bez her, bez výčitek

Zbyněk Michálek tuze chtěl do Koreje. Marně. I proto se loučí.

-

Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

řejmě žádný jiný český hokejista kvůli olympijské vidině neobětoval tolik.

V Arizoně nechal manželku Helenu. Jen na displeji pozoruje, jak vyrůstají jeho tři děti.

V sezoně prodělal tři nepříjemné úrazy hlavy, zbloudilý puk mu vyrazil sedm zubů. „Když mluvím nebo se směju, musím lidi strašit,“prohodí Zbyněk Michálek. Vždy se však obdivuhodn­ě rychle vrátil na led.

Jenže do olympijské­ho výběru trenéra Jandače se chlapík otřískaný 13 sezonami v NHL nevešel. „Je to zklamání,“přizná 35letý Michálek. „Na druhou stranu nemám výčitky svědomí. Neřeknu si: Že já blbec to nezkusil! Udělal jsem pro olympiádu všechno, ale nepovedlo se,“dodává obránce pražské Sparty.

Už jste skousl, že se do Koreje nepodíváte?

poháru oznamoval konec. A vidíte, ještě jsem zkusil zabojovat o olympiádu. Netušil jsem, že se to takhle může vyvrbit. (absence hráčů z NHL v Koreji – pozn. aut.) Po Světovém poháru jsem říkal, že je konec, ale nebyl. Teď už vím, že je to v repre definitivn­í konec. Ten čas někdy musí přijít.

Jak se vám hledá motivace do zbytku extraligov­é sezony?

Nemám s tím žádný problém. Máme parádní partu, děláme všechno pro to, abychom nepovedeno­u sezonu otočili. Chci dokázat, že na to ještě mám. Nerad bych si zkazil jméno na konci kariéry a zároveň věřím, že dokážu pomoct týmu. Chci i vrátit vedení Sparty to, že mi věřilo. Klub se snaží vylepšit a posílit tým. Je vidět, že vedení ani nám v kabině to není jedno. Věřím, že forma přichází v pravý čas, dostaneme se do play-off, kde se může stát cokoliv a hodně expertů a lidí, kteří nás odepsali, můžeme překvapit.

Litoval jste, že jste se z Ameriky vrátil do Evropy? syn a dcera, že táta kvůli práci musí odletět?

Jo, moc dobře. Klukovi je osm a poslední týden, než jsem odjel, každý den brečel. Lámalo mi to srdce, jsou to emotivní chvíle. Děti strašně rychle rostou. Naštěstí v dnešní době technologi­í jsem s nimi aspoň nějak v kontaktu, posíláme si fotky a videa. Rodina tady byla na Vánoce a přes Nový rok a užili jsme si to. Sám jsem Vánoce v Česku zažil po nějakých 18 letech a byl to parádní zážitek. Děti s manželkou už odletěly a jsem tu zase sám.

Jak se vám zamlouvá život slaměného vdovce?

Je to fakt nezvyk a někdy je to i smutné. Jste sám a večery jsou dlouhé. Byl jsem zvyklý se hned po tréninku hnát pro děti do školy, s malým pak na trénink nebo s dcerou na tenis. Večer se stará- te o večeři, děti dělají úkoly, a najednou mi tyhle věci odpadly. Teď mi skončí trénink a já vymýšlím, co budu dělat, komu zavolám, s kým bych zašel na oběd nebo na večeři. Horší to bylo třeba v listopadu, když jsem přicházel. Mezi zápasy byly dlouhé pauzy, bydlel jsem v hotelu. Naštěstí teď hrajeme hodně zápasů, cestujeme, trošku mi to připomíná program z Ameriky.

Až skončí extraliga, vracíte se do Arizony. Co bude dál?

Další plány nemám. Uvidím, jak na tom budu zdravotně, co řekne rodina. Buď budu pokračovat v Evropě, nebo zůstanu v Americe a skončím. Jiná varianta není.

Mnoho sportovců konec kariéry oddaluje, vy naopak působíte vyrovnaně...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia