MF DNES

I puchýře hrají s Federerem. Čilič chystá vzpouru

-

Ne. Už ale v roce 2016 jsem po Světovém Důležité je, aby člověk zůstal pozitivní, nesrážely ho porážky, a naopak po výhrách si nezačal myslet, že to přijde samo. Ale jo, i já jsem měl blbé období. Věděl jsem, že jsem měl být jedním z lídrů, ale nedařilo se mi a nebylo jednoduché klukům vůbec něco říct, když ani moje hra nebyla dobrá. Člověk uvažuje, proč to dělá. Jestli má zapotřebí být na konci kariéry bez rodiny. Hokej zkrátka přináší pozitivní i negativní věci, ale nikdy jsem nelitoval.

Jak moc vám chybí rodina?

Je to obrovsky těžké! Rodina je na prvním místě. Byl jsem zvyklý být pořád doma. Nejstarší syn už hraje hokej, byl jsem na každém jeho tréninku. Děti jsem vozil do školy. Na druhou stranu mám hokej rád a ještě si myslím, že tomu mám co dát. K tomu se blížila olympiáda. A kdybych neměl tolerantní manželku, nebyl bych tady. Patří jí za to velký dík, do budoucna budu mít jí i dětem co vracet.

Pochopili starší

... ale taky z toho mám obavy. Člověk je zvyklý na tréninky, výjezdy, život má rozplánova­ný. Najednou přijde konec a co pak? Nic dalšího rozjetého nemám a bojím se, že nebude jednoduché přejít na důchodcovs­ký život. Nejsem typ, který může sedět jenom doma a jít si zahrát golf nebo tenis. Budu se s tím bude muset srovnat.

Kdyby záleželo čistě na vás, usadil byste se po kariéře v Česku?

Vím, že mě to pořád táhne do Česka. Ale na prvním místě je rodina, člověk musí dělat kompromisy a to, co je nejlepší pro děti. V Arizoně máme barák a zázemí, spoustu známých i mimo hokej. I teď by bylo těžké vytrhávat děti od kamarádů, z kroužků, ze školy.

Zní aspoň doma čeština?

Manželka pochází z bývalé Jugoslávie, takže mluví napůl anglicky, napůl chorvatsky. Ale s dětmi mluvím jen česky. Chci, aby rozuměly. Kluk mluví česky perfektně, holka je na tom hůř – ptám se česky, ona odpovídá anglicky. Když jsme tady byli v létě dva měsíce, ke konci už češtinu zvládala, ani mezi dětmi neměla problém. Je pro mě důležité, aby děti uměly češtinu i kvůli babičce s dědou. Aby věděly, odkud pochází táta, a byly na to hrdé jako já.

Jak se vám po 18 letech žije v Česku?

Nemůžu říct nic špatného. Vím, že si spousta lidí si stěžuje, ale máme se tady hodně dobře. Navíc Praha, kterou jsem dřív neznal, je nádherné město. Dá se to srovnat s kteroukoli jinou zemí. Jediné, na co si musím zvykat, je trošku jiné počasí. V Arizoně je přes zimu o něco příjemněji.

Ve finále Australian Open se střetnou sokové z odlišných sfér. Nadpřiroze­né stvoření Roger Federer a troufalý smrtelník Marin Čilič

 ?? Foto: Barbora Reichová/CNC/Profimedia ?? Není vyloučené, že po sezoně Zbyněk Michálek s hokejem skončí.
Foto: Barbora Reichová/CNC/Profimedia Není vyloučené, že po sezoně Zbyněk Michálek s hokejem skončí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia