MF DNES

Šéf ČEZ jako Zemanův chráněnec

Zemanův triumf slavili přímo na místě i politici, kteří teď potřebují hradní přízeň. Svoji účast dojednával­i s poradcem Nejedlým.

- — Karel Hrubeš

Kontakty vedení polostátní­ho energetick­ého gigantu ČEZ s tuzemskými politiky byly vždy mimořádně citlivým tématem. Stačí si jen vzpomenout na téměř deset let starou toskánskou aféru kolem dovolenkov­ého „setkání“tehdejšího šéfa ČEZ Martina Romana a expremiéra Mirka Topolánka.

V sobotu v Zemanově volebním štábu tvář Daniela Beneše – Romanova nástupce ve funkci – nebyla nijak skrývaná.

„Tykám si s Milošem Zemanem od počátku devadesátý­ch let. V té době on v politice začínal a já jsem s ČEZ neměl zdaleka nic společného. Proto jsem ho přišel do štábu pozdravit a podpořit. Nic víc v tom není třeba hledat,“odvětil Beneš na dotaz MF DNES.

ČEZ čeká možná zlomový rok. Padne rozhodnutí o dostavbě jaderných elektráren a také o rozdělení firmy na několik částí. Zemanův poradce Martin Nejedlý se vloni setkal se zástupci ruské firmy Rosatom, která má o dostavbu bloků zájem. Benešova blízkost Hradu by tak mohla hrát v jeho prospěch. „Chápu vaši snahu investigov­at za každou cenu, ale toto je bohapustá spekulace,“komentoval spojení Nejedlého a jaderných tendrů Beneš.

Fakt, že se Beneš neskrýval nikde v zákulisí, ale spolu se Zemanem vpochodova­l na vítězné pódium, každopádně znamená jediné: byl to signál směrem k premiérovi Babišovi, který by se „Romanova muže“v čele ČEZ rád zbavil. Se Zemanovou ochranou se Benešovi bude dýchat daleko lépe. Andrej Babiš na dotaz ohledně Benešovy přítomnost­i v Zemanově volebním štábu neodpovědě­l. zástupce šéfa protokolu, s Milošem Zemanem si tyká, před pěti lety média referovala o jeho vztahu se Zemanovou dcerou Kateřinou zpěvák a podporovat­el Miloše Zemana dcera byla v roce 2013 výraznou tváří kampaně, tentokrát se na veřejnosti objevila až po vyhlášení výsledků s kampaní Zemanovi radil jak před pěti lety, tak i nyní ředitel sekretariá­tu prezidenta druhá manželka prezidenta Miloše Zemana statutární místopředs­eda ČSSD, který ve straně bude usilovat o předsednic­ké křeslo

šéf strany Svoboda a přímá demokracie, která vyjádřila Zemanovi podporu bývalá moderátork­a České televize a současná manželka kancléře Vratislava Mynáře poradce Miloše Zemana kancléř prezidenta republiky

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia