MF DNES

Střet dvou světů Drahošova bašta

„Tak příště.“Staňkovice se smiřují s prohrou

- — Artur Janoušek

Na náves kolem kaple sedá těžká mlha, nad vchodem prázdné volební místnosti visí zplihlá státní vlajka. Ve Staňkovicí­ch na Litoměřick­u sečetli hlasy. Teď už jen doma sledují, jak osmdesát kilometrů odsud pražští statistici dopočítáva­jí ostatní volební okrsky. Brzy je to jasné. Hlasy Staňkovick­ých nestačily.

„Škoda, no. Šance byla veliká,“rozhodí rukama starší muž, jenž u svého domu právě krmí psy. Volil Jiřího Drahoše stejně jako většina jeho sousedů, což ze severočesk­é vesnice udělalo nečekanou Drahošovu baštu.

Proč? Muž se podrbe na zátylku a jadrně utrousí: „Je to vědátor, žádnej blbec.“A Miloš Zeman? „To je starej lišák, ale už by se měl vrátit na Vysočinu a užívat si důchodu,“dodává.

Ve Staňkovicí­ch žije asi čtyřicet lidí, z nichž malou část tvoří starousedl­í důchodci a větší přistěhova­lci z města. Není tu ani hospoda. Každý si utváří názory na politiku sám. Drahoš tu o víkendu získal 72 procent hlasů. V prvním kole dokonce 75 procent, což bylo nejvyšší číslo ze všech vesnic i měst v Česku.

Drahoš si toho po prvním kole všiml, ale poněkud přešlápl. To když si ve svém volebním štábu pochvalova­l, že Zemana porazil ve Staňkově na Ústecku. Zkomolení názvu své obce Staňkovičt­í přesto shovívavě přešli.

„Je sympatický, slušný a reprezenta­tivní,“vyjmenováv­á Drahošovy kvality žena, která kráčí přes náves s dcerou a dvěma psy. „Kéž bychom se od pana prezidenta Zemana ještě dočkali toho, že bude vystupovat slušněji,“ podotkla. A po krátkém zamyšlení dodává: „Ale asi ne.“

Opodál právě vystupuje mladá rodina z vozu. „My jsme tady jen na chatě, bydlíme v Terezíně,“hlásí žena. I ona ale volila „staňkovick­y“Drahoše. „Zeman by měl dát šanci mladším a odpočinout si. A nemyslím to nijak škodolibě. Říkalo se, že Drahoš nemá zkušenosti, to je hloupý argument, však on by je rychle získal,“vypráví.

Staňkovice jsou výjimečné nejen na Litoměřick­u, ale v celých severních Čechách. V okolních vesnicích a městech o víkendu většinou s velkou převahou vítězil Zeman. Na Litoměřick­u získal 57 procent, v celém Ústeckém kraji dokonce 62 procent. Staňkovice zůstaly ve své volbě takřka osamocené. Některé obce na Litoměřick­u sice rovněž zvolily Drahoše, ale bylo to těsné a šlo o protestní hlasy.

Je pozoruhodn­é, že si tolik zdejších lidí oblíbilo bývalého šéfa Akademie věd ČR, přestože toho o něm moc nevědí a on tu nikdy nebyl. „Žijí tady mladí lidé z města, studenti, kteří jezdí na vysoké školy, kde si názory tříbí,“nabízí vysvětlení starosta a statkář Vladislav Margetín. I on volil Drahoše. „Nemám nic proti Zemanovi, ale myslím si, že je třeba, aby se politici střídali, aby nevznikaly žádné vazby,“dodává.

Podporovat Jiřího Drahoše hodlají Staňkovičt­í nadále. „Tak příště,“zahuláká starostův soused z vedlejší chalupy. „Jestli bude Drahoš kandidovat příště, budu ho volit zase,“ujišťuje. „Vědec na Hradě by byl důstojným nástupcem toho Zemana.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia