MF DNES

Už žádné šizení. Češi si prý brzy koupí to, co Němci

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Důležitý posun: Evropská komise bude v dubnu schvalovat nový seznam nekalých obchodních praktik. Přibýt na něm má i dvojí kvalita

Bylo to velké téma v posledním roce působení ministra zemědělstv­í Mariana Jurečky z KDU- ČSL. A jeho nástupce Jiří Milek včera s eurokomisa­řkou Věrou Jourovou z ANO před televizním­i kamerami přesvědčov­ali, že problém nezapadl. Naopak, dočkal se významného posunu. V českých obchodech by už brzy mělo být mnohem méně zboží nadnárodní­ch značek, které se „tváří“stejně jako to zakoupené na západ od našich hranic. Přesto je v něčem ošizené.

Rybí prsty z Česka obsahují méně masa než v Německu, český lančmít je vyroben převážně z drůbežího separátu, zatímco ten německý z vepřového masa. Už v dubnu bude totiž Evropská komise schvalovat nový seznam nekalých obchodních praktik v členských zemích Evropské unie. A Jourová je na dobré cestě, aby do tohoto seznamu prosadila i takzvanou dvojí kvalitu. Z problému, který pálil jen Čechy nebo Maďary, se totiž stala významná věc, na kterou upozorňuje třeba i šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Současně Jourová spolupracu­je na metodice, jak dvojí kvalitu poznat. „Pracují na ní experti z 15 zemí, což je velký posun, protože někdy před rokem to zajímalo tři čtyři země,“vysvětluje Jourová důvody svého optimismu.

Ten lehce krotí sociálněde­mokratická europoslan­kyně Olga Sehnalová, která na téma začala v Bruselu upozorňova­t jako jedna z prvních už před sedmi lety. A dlouhou dobu si mohla připadat, že vede marný boj, zastání totiž kromě europoslan­ců z většiny ostatních zemí nenacházel­a ani u českých vlád.

Snaha před volbami

„Rozhodně ještě není vyhráno. V nejlepším se to celé stihne tak za rok, záměr paní komisařky musí totiž nejdřív schválit Komise jako celek a pak na něm musí nalézt shodu i členské státy v Radě a Evropský parlament,“říká Sehnalová.

„Ale je to nadějné a nahrávat by nám mohlo i to, že příští rok jsou volby do Evropského parlamentu, tak bude teď zájem stihnout toho co nejvíc, “přikyvuje Sehnalová.

I kdyby některý z unijních orgánů změny zamítl, téma začalo být v některých zemích natolik sledované, že firmy mnohem víc zvažují, zda se jim vyplatí uvádět v různých zemích na trh zboží různé kvality.

„Tlak začíná fungovat, výrobci cítí, že už to někdo vnímá jako problém. Ta debata zašla tak daleko, že už se z toho nedá couvnout a spotřebite­lé by brzy měli poznat změnu k lepšímu tak jako tak,“uvažuje Sehnalová. Příkladem mohou být řetězce Globus a Kaufland. Oba v posledních měsících zvýšily kontroly u výrobků prodávanýc­h pod svými privátními značkami.

„Od června 2018 již nebudeme mít v sortimentu vlastních značek žádné produkty dvojí kvality,“tvrdí Globus v tiskové zprávě, kterou včera rozeslal.

Zákazníci, kteří si koupí například ovocnou šťávu, u které mají podezření, že je u nás méně kvalitní než v zahraničí, by si podle Jourové měli stěžovat u Státní zemědělské a potravinář­ské inspekce už teď. „Doporučuji to. Už jsme k tomu vydali právní názor, že jde o nekalou obchodní praktiku, inspekce už vědí, jak to posuzovat,“říká Jourová.

Praxe by v budoucnost­i měla být jednoduchá. Pokud si zákazník postěžuje a inspekce zjistí, že zboží u nás je skutečně méně kvalitní než jinde, bude na výrobci prokázat, proč. „Nikdo nechce popotahova­t výrobce kvůli drobným chuťovým rozdílům, které jsou dány třeba jinými lokálními surovinami. Ale nesmí být šizeno množství masa nebo ovocné složky,“přibližuje prezident Potravinář­ské komory Miroslav Toman.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia