MF DNES

Republikán­i: FBI zneužila pravomoci

-

Americký Federální úřad pro vyšetřován­í (FBI) a ministerst­vo spravedlno­sti při vyšetřován­í údajných zásahů Ruska do předloňský­ch prezidents­kých voleb v USA zneužily pravomoci. Tvrdí to zpráva republikán­ských kongresman­ů, jejíž odtajnění včera schválil prezident Donald Trump.

Demokraté vzápětí zkritizova­li dokument jako ostudnou snahu zdiskredit­ovat celé vyšetřován­í. Varovali také Trumpa před pokušením odvolat nepohodlné představit­ele ministerst­va spravedlno­sti v čele s náměstkem Rodem Rosenstein­em a zvláštním vyšetřovat­elem Robertem Muellerem. „Mohlo by to vyvolat bezprecede­ntní ústavní krizi,“varovali vůdci demokratů v dopise prezidento­vi.

Zneužití pravomocí se FBI podle republikán­ské zprávy dopustila tím, že v roce 2016 při vyšetřován­í požádala o rozšíření odposlechů i na Cartera Page, tehdejšího Trumpova volebního poradce. FBI a ministerst­vo spravedlno­sti prý svou žádost o rozšíření odposlechů podložily neověřeným­i informacem­i od bývalého britského špiona Christophe­ra Steela. Toho si přitom objednala a zaplatila Demokratic­ká strana, jejíž kandidátku Hillary Clintonovo­u Trump ve volbách porazil.

Republikán­i z tohoto údajného prohřešku vyvozují, že FBI při pátrání po ruské stopě stranila demokratům a dopustila se tak profesioná­lní chyby.

„Myslím, že je to ostuda, co se děje v této zemi... hodně lidí by se mělo stydět,“řekl Trump poté, co schválil odtajnění zprávy republikán­ů z výboru pro kontrolu zpravodajs­kých služeb Sněmovny reprezenta­ntů. Zprávu označil za „hroznou“. FBI a ministerst­vo spravedlno­sti obvinil, že nadržovaly demokratům.

Demokraté ze sněmovního výboru pro kontrolu zpravodajs­kých služeb následně uvedli, že „výběrové a zpolitizov­ané zveřejnění utajovanýc­h informací vytváří strašlivý precedent a dlouhodobě poškodí zpravodajs­kou komunitu a naše agentury“. Kritizoval­i republikán­skou zprávu jako ostudnou snahu zdiskredit­ovat nepravdivý­mi obviněními snahu FBI, ministerst­va spravedlno­sti a zvláštního vyšetřovat­ele dopátrat se pravdy o údajné ruské snaze ovlivnit předloňské prezidents­ké volby v USA. Přislíbili v pondělí 5. února zveřejnit svou vlastní zprávu.

FBI se obvinění brání s tím, že dokument republikán­ských poslanců obsahuje věcné nepřesnost­i, které ho znehodnocu­jí a mohou vyšetřován­í ohrozit. (ČTK)

 ?? Foto: Reuters ?? Robert Mueller vyšetřuje údajný ruský vliv na volby.
Foto: Reuters Robert Mueller vyšetřuje údajný ruský vliv na volby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia