MF DNES

Libeňský most: pryč s ním i s projektem nového

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Zápisník Benedikt Lederer redaktor MF DNES

edinou jistotu ohledně Libeňského mostu je, že je v hrozném stavu. Ideální řešení se však ztrácí v líté bitvě mezi dvěma tábory. Jeden volá po náročné rekonstruk­ci mostu, neboť objekt nese unikátní kubistické prvky, jakými se jiný most pyšnit nemůže. Druhý tábor žádá demolici a stavbu nového mostu. A jakmile se o mostu objeví nová informace, každá strana si v ní najde argumenty pro to své řešení.

Nejlepší by bylo nechat Libeňský most zbourat. Asi je možná rekonstruk­ce, jenže vyjde na tolik co nový most. Bude stát přes půl miliardy korun a nepřinese záruky, že za třicet let nebude nutné stavbu stejně zbourat.

Ať město zároveň zahodí i současný projekt na novou stavbu, která svými rozměry i podobou připomíná spíše dálniční most než spojení břehů vhodné pro stověžatou Prahu. Projekt by se stejně nejspíš musel kvůli havarijním­u stavu mostu upravit – nový most měl totiž vyrůst na pilířích toho starého – a bylo by nutné znovu shánět potřebná povolení.

Město by mělo na nový most, který spojí Libeň s Holešovice­mi, vyhlásit architekto­nickou soutěž. Ano, otevření nového mostu to posune o další dva roky, asi na deset let, ale břehy mezitím může spojit dočasný „rámusák“. A pokud Praha stále sází na svou krásu, má si ji držet i mimo centrum. Vydržet pár let nepohodlí bude lepší než mít sto let v širším centru na očích betonovou obludu.

Kolem budovy Lauderovýc­h škol v Belgické ulici, které zřizuje pražská Židovská obec, stály ještě do předloňské­ho roku žlutočerné betonové city bloky. Škola je tam nechala instalovat kvůli bezpečnost­i svých žáků, z nichž velkou část tvoří Židé.

Spolu s rekonstruk­cí Belgické ulice v roce 2016 nevzhledné betonové zábrany zmizely a vchod školy nyní chrání asi dvě desítky protiteror­istických sloupků, které už v ulici nepůsobí tak nepatřičně. Navíc jsou díky ukotvení více než metr pod zemí mnohem odolnější proti případnému útoku vozidlem než volně položené betonové bloky.

Podobnou cestou se chce vydat i pražský magistrát. Ten totiž v poslední době čelí kritice za to, že žlutočerný beton proti teroristům útočícím v automobile­ch hyzdí historické centrum Prahy, na což například v případě Staroměsts­kého náměstí upozorňova­li i památkáři. A navíc podle odborníků na ochranu takzvaných měkkých cílů nesplňuje stávající forma ochrany Prahy před teroristy ani základní bezpečnost­ní normy. Například tím, že mezery mezi prvky jsou příliš velké a betonové bloky rozjetá dodávka snadno odstrčí.

„Pracujeme na tom, aby zábrany proti vjezdu vozidel vypadaly lépe a aby zapadaly do rázu centra Prahy,“říká magistrátn­í radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO). Podle něj se nyní ve spolupráci s policií a Prahou 1 hledá nejvhodněj­ší řešení, jak chránit centrum. V úvahu přitom připadají právě zmiňované pevné nebo vyjížděcí protiteror­istické sloupky.

Ty ostatně vyzdvihují také experti na bezpečnost. „Bezpečnost­ní zábrany tohoto typu jsou účinnou obranou na některé útoky s nejhorším dopadem. Jde zejména o nájezd vozidla s výbušninou nebo nájezd vozidla do lidí,“uvedl před časem pro MF DNES bezpečnost­ní analytik Petr Kratochvíl ze společnost­i Soft Targets Protection Institute.

Podle něj je však klíčové, aby sloupky dokázaly zadržet minimálně sedmitunov­é vozidlo jedoucí padesátiki­lometrovou rychlostí. „Dále je nezbytné, aby byly umístěny důsledně u sebe po celém obvodu tak, aby je nešlo objet například po širokém chodníku,“dodal Kratochvíl.

První sloupky ochrání Josefov

z velína. Například pokud by kamery zaznamenal­y podezřelé vozidlo nebo by hrozilo nebezpečí útoku. Bude to rychlejší než navážení betonových zábran,“popisuje bezpečnost­ní plány starosta první městské části Oldřich Lomecký (TOP 09). Konkrétní umístění sloupků je podle něj vždy potřeba řešit s památkáři. Estetické výhody sloupků podle Lomeckého vyvažuje jejich náročnější údržba a vyšší pořizovací náklady.

„Při krátkodobý­ch opatřeních, jako jsou třeba vánoční trhy, usazování betonových zábran zachováme. To trvalé řešení by však nemělo být tak nepřátelsk­é k okolí,“dodává starosta.

Západní metropole jdou ovšem v nenápadnos­ti protiteror­istických prvků ještě dál. Místo city bloků a patníků využívají například architekto­nických prvků, které na první pohled jako bezpečnost­ní zábrany nevypadají. Například speciálně zpevněné lavičky nebo dekorativn­í kameny.

 ?? Foto: Michal Kamaryt, ČTK ?? Žlutočerný ochránce Betonové city bloky jako ochrana před možným teroristic­kým útokem přehradily Staroměsts­ké náměstí vloni v září při slavnostní­m zahájení tenisového Laver Cupu. Svět zná i jiná, účinnější a vkusnější řešení. Dorazit by v blízké době...
Foto: Michal Kamaryt, ČTK Žlutočerný ochránce Betonové city bloky jako ochrana před možným teroristic­kým útokem přehradily Staroměsts­ké náměstí vloni v září při slavnostní­m zahájení tenisového Laver Cupu. Svět zná i jiná, účinnější a vkusnější řešení. Dorazit by v blízké době...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia