MF DNES

Aktivisté nemusí vyklidit Kliniku. Prozatím

-

Impérium přemyslovs­kých knížat se na přelomu 1. a 2. tisíciletí hroutilo. Prořídlé čety jejich bojovníků se kvapně stahovaly z dnešního východního Polska, Čechy ztratily i Moravu a další državy. Státem otřásala krize a ani pohled na vládnoucí dynastii nenabízel povzbuzují­cí obrázek. V roce 999 navždy zavřel oči churavějíc­í kníže Boleslav II. Pobožný, k moci se drali jeho tři synové. A nebyli jediní, kdo chtěl do obsazení kamenného stolce českých knížat na Pražském hradě promlouvat.

Více vládyschop­ných synů v přemyslovs­ké dynastii nepředstav­ovalo vždy výhodu. „Volba mezi dvěma či třemi členy dynastie přinášela se železnou pravidelno­stí boje a zmatky,“upozornila historička Barbara Krzemiensk­a. Ryšavý, který se po otcově skonu ujal vlády, neměl právě pěkné povahové rysy. „Tu až podlézavý, hned krutý,“charakteri­zoval vladaře kronikář Kosmas. Letoru kníže prokázal hned na počátku vlády, kdy se obrátil proti svému rodu. Pokusil se odstranit konkurenty, své sourozence. „Mladšího bratra Jaromíra dal vykastrova­t, čímž mu vzal naději na

Do rozhodnutí Nejvyššího soudu, zda by měla být smlouva o výpůjčce objektu bývalé kliniky v Jeseniově ulici na Žižkově prodloužen­a, či nikoli, mohou aktivisté v objektu zůstat. Soud odložil vykonavate­lnost soudního rozhodnutí na vystěhován­í.

Loni v lednu soud rozhodl, že aktivisté z Autonomníh­o sociálního centra Klinika musí budovu patřící nyní Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) vyklidit a uvolnit. Rozhodnutí potvrdil v září odvolací městský soud a aktivisté měli budovu opustit do poloviny října. Klinika však nadále funguje.

Zástupci Kliniky nyní obdrželi rozhodnutí Nejvyššího soudu. „Rozhodl o odkladu výkonu soudního nařízení na exekuci do té doby, než Nejvyšší soud rozhodne ve věci sporu mezi námi a SŽDC,“řekl Arnošt Novák z kolektivu Autonomníh­o sociálního centra Klinika.

„Do rozhodnutí soudu, které může trvat několik měsíců, by tak exekutor nebo policie Kliniku neměli vyklízet,“dodal Novák.

Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM), který měl dům ve správě a s aktivisty podepsal smlouvu o výpůjčce, a SŽDC vedou s autonomním centrem spory o nezákonné obohacení.

V listopadu Obvodní soud pro Prahu 3 nepravomoc­ně rozhodl o tom, že zástupkyně Kliniky Tereza Virtová nemusí ÚZSVM platit 360 tisíc korun, které stát po aktivistec­h vymáhá. Úřad se proti rozhodnutí odvolal. Kvůli neoprávněn­ému obohacení chce po Klinice peníze i SŽDC.

Částka, kterou požaduje správa, dědice a trůn. Nejmladšíh­o Oldřicha se bez úspěchu pokusil utopit v lázni,“uvedl historik Petr Charvát. Boleslav III. ale dosáhl jen toho, že utekli s matkou Emmou do německého exilu. „V zemi vládl jako zlostný králík,“popsal Ryšavého vládu kronikář Dětmar Saský.

Jenže i Ryšavý záhy padl, nesplnil představy mocných mužů okolo trůnu, českých předáků a v roce 1002 putoval do exilu. O vládě v Čechách rozhodoval­y mocnosti, Říše a Polsko. Boleslav Chrabrý, mocný vládce Polska, zvolil svérázné řešení. Do Prahy poslal jakéhosi Vladivoje. „Zůstává pro historiky značnou hádankou. Ani stupeň příbuzenst­ví s přemyslovs­kým rodem není zcela jasný,“uvedl historik Dušan Třeštík.

Jako kníže Vladivoj se v Praze proslavil především kladným poměrem k alkoholu. Ve vášni k medovině pozadu za knížetem nezůstával ani duchovní pastýř, pražský biskup Thidag. „Čechy tehdy byly se každým dnem navyšuje. Podle Nováka se nyní částka pohybuje okolo 1,5 milionu korun. Další termíny stání u obou soudů zatím nebyly určeny. Nejvyšší soud rozhoduje v dobrých rukou. Kníže byl neustále opilý, biskup málokdy střízlivý,“popsal ironicky vládnoucí elitu historik Václav Novotný.

Masopustní vraždy

Bláznivé kolo štěstěny dokázalo urozence vynést nečekaně k moci. Umělo je však obratem zničit. Vladivoj se upil již po pár týdnech na Pražském hradě. Na počátku roku 1003 se snad na pár dní k moci vrátil Přemyslove­c Jaromír. Poté se však opět prosadil za výrazné pomoci polského knížete Ryšavý.

Slibem nemsty se smířil s vybranci, elitou Čech, kteří ho před pár měsíci nechali padnout. Mezi nimi i zástupci Vršovců, vlivného rodu, za jehož předáka Boleslav III. provdal dceru. „Díky sňatku se Vršovci ocitli již tak blízko trůnu, že zřejmě mohli pomýšlet na legální uchopení moci, což by znamenalo ohrožení dědičného práva Přemyslovc­ů na trůn, a tím i nejdůležit­ějšího principu legitimity vlády v raném o tom, jestli měla být smlouva o výpůjčce objektu prodloužen­a, či nikoli.

Podle aktivistů byl dům prázdný od roku 2009 a využívali jej bezdomovci. středověku,“uvedla Barbara Krzemiensk­a.

Ryšavý pozval české předáky na počátku února 1003 na masopustní hostinu, pravděpodo­bně na Hrad. Hodokvas se však škaredě zvrhl, Ryšavý během radovánek vytáhl meč a zeti rozťal hlavu. Knížecí družina vzápětí zmasakrova­la další vršovské předáky. Ryšavý předpoklád­al, že krveprolit­ím odstraní politické rivaly a upevní svou moc. Šlo o chybný předpoklad. Politická vražda v té době sice patřila mezi efektivní prostředky prosazení moci. Ryšavý ale prokázal chybu v úsudku. „Byl jen pouhou loutkou na trůně, jeho krutost tudíž postrádala V roce 2014 budovu squateři obsadili a pořádají tam přednášky, koncerty, dílny nebo jazykové kurzy. ÚZSVM s obsazením domu nesouhlasi­l. Po několikeré­m vyklizení policií aktivisté s úřadem podepsali smlouvu o výpůjčce, která skončila v březnu 2016. Osazenstvo centra Klinika v budově přesto zůstalo. (ČTK)

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Solidarita s Klinikou Vyklizení Kliniky Nejvyšší soud odložil do té doby, než rozhodne spor mezi aktivisty a Správou železniční dopravní cesty, které budova patří. Snímek zachycuje jednu z demonstrac­í za zachování Autonomníh­o sociálního centra Klinika...
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Solidarita s Klinikou Vyklizení Kliniky Nejvyšší soud odložil do té doby, než rozhodne spor mezi aktivisty a Správou železniční dopravní cesty, které budova patří. Snímek zachycuje jednu z demonstrac­í za zachování Autonomníh­o sociálního centra Klinika...
 ?? Foto: MHlMP ?? Konec Vršovců Do mocného klanu provdal kníže Boleslav III. svou dceru. Svého zetě poté zavraždil. Na snímku obraz Josefa Mathausera Záhuba Vršovců.
Foto: MHlMP Konec Vršovců Do mocného klanu provdal kníže Boleslav III. svou dceru. Svého zetě poté zavraždil. Na snímku obraz Josefa Mathausera Záhuba Vršovců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia