MF DNES

Čtvrtá zimní posila: Sparta má Kangu

-

PRAHA Loni v létě se zasadil o to, že sparťanský­m fotbalistů­m Crvena zvezda Bělehrad zatarasila cestu do Evropské ligy. Na jaře se Guélor Kanga bude snažit, aby nepovedeno­u sezonu Spartě vylepšil. Gabonský záložník se stal čtvrtou zimní posilou nejslavněj­šího českého klubu – před ním přišli rumunský záložník Nicolae Stanciu, jeho krajan brankář Florin Nita a srbský defenzivní univerzál Mihailo Ristič.

Guélor Kanga Kaku, tak zní celé jeho jméno. Sedmadvace­t let. Střední záložník menšího vzrůstu, špílmachr, výborný do ofenzivy, silný v soubojích. Ve Spartě podepsal smlouvu do léta 2021, pražský klub zaplatil přibližně 25 milionů korun.

„Je důležité, že máme ke Stanciovi i Kangu. Kdyby se soupeři důkladně připravili na Stancia, měli bychom možná problém, takhle máme více variant. Ale když jim nepomohou další hráči, budeme mít také potíže,“řekl sparťanský sportovní ředitel Zdeněk Ščasný. „Důležité bylo zanalyzova­t si, zda spolu Kanga a Stanciu mohou nastupovat a vyhoví si. A podle mě spolu v určité konstelaci hrát mohou.“

Do dvaadvacet­i hrál Kanga doma v Gabonu, v únoru 2013 přestoupil do Rostova na Donu a po třech a půl letech jako volný hráč zamířil do Crvené zvezdy. Za Rostov odehrál 73 ligových zápasů, dal osm gólů a jedenáct jich připravil. Několikrát byl jen náhradníke­m, například v závěru jara 2016, když se vědělo, že mu končí kontrakt a dál už v ruském klubu pokračovat nebude. Za Crvenu zvezdu během roku a půl nastoupil do 39 ligových zápasů, dal devět branek a třináct jich připravil. Loni v létě skóroval i v kvalifikac­i o Evropskou ligu proti Spartě. (min)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia