MF DNES

Burzami se prohnal výprodej

- František Strnad redaktor MF DNES

Dlouhé měsíce se zdálo, že světové burzy znají jen směr nahoru, jenže začátek týdne připomněl, že hranice mezi růstem do nebe a volným pádem může být hodně tenká.

Na celkový účet je zatím brzy, ale jisté je, že se během pondělí a úterý kvůli propadu burz „vypařily“desítky miliard dolarů. Krátkodobý výprodej akcií však není nic neobvykléh­o, burzy poslední dobou lámaly jeden rekord za druhým a řada analytiků podobný zlom očekávala.

Americký ministr financí Steven Mnuchin dokonce prohlásil, že trhy fungují přesně tak, jak mají.

Problém by nastal, pokud by se akciové výprodeje opakovaly. Bohatství řady Američanů totiž na akciích závisí, a jestliže by sledovali, jak den ze dne chudnou, začali by šetřit. Na jejich útratách jsou však závislé americké firmy.

Panika na burze tak může spustit spirálu, na jejímž konci roste nezaměstna­nost, firmy nemají dost peněz a celá americká ekonomika směřuje k recesi. A to by pocítili nejen v Americe, ale po celém světě – zejména v Evropě, kterou s USA pojí silné obchodní vazby. Ne nadarmo se říká, že když si Amerika kýchne, Evropa dostane rýmu.

V USA se hlavní výprodej odehrál v pondělí, kdy tamní burzy ztrácely téměř pět procent. Panika se postupně přenášela do Asie a včera dorazila i do Evropy. Hlavní evropské burzy – Frankfurt, Paříž a Londýn – ztrácely ke konci dne kolem 1,5 procenta. A večer přišla z USA opačná zpráva: tamní burzy to už zase vytáhly do plusu. (ms)

Hodnota akcií na trzích klesla během pondělí a úterý o desítky miliard dolarů. Akcionáři prodávali jako zběsilí a panika se šířila z USA do světa stejně rychle jako chřipková epidemie po Česku. Co za tím stálo? Bude to pokračovat?

1 Proč začaly akciové trhy klesat?

Nervozitu vyvolaly statistick­é údaje za leden, které již v pátek zveřejnilo americké ministerst­vo práce. Podle nich se nezaměstna­nost držela na minimu 4,1 procenta, kdežto průměrná mzda meziročně stoupla nejvíce za osm a půl roku.

Tato data podpořila domněnku, že inflace v USA letos zrychlí a Fed (centrální banka Spojených států) bude výrazněji zvyšovat úroky. „Očekávání růstu inflace by mohlo zrychlit i růst úrokových sazeb. To způsobilo výprodej amerických dluhopisů a jejich výnosy tak šly prudce nahoru. Akciový trh se toho lekl a po rekordním lednu začal výprodej. Index S & P 500 propadl nejvíce od roku 2011. A další výkyvy mohou přijít, trh je velmi nervózní. Vyloučit nelze velkou korekci v příštích dnech,“uvedl Peter Bukov, hlavní analytik TopForex.

Nervózní investoři se během pondělí zbavovali akcií, ale v úterý v reakci na pokles už někteří začali zase nakupovat. Za korekci trhu – tedy reakci na předchozí dlouhotrva­jící růst – označil včera dění rovněž americký ministr financí Steven Mnuchin s tím, že jeho úřad nicméně situaci dál sleduje.

2 Týká se problém jen Spojených států?

Globální ekonomika je provázaná. Nervozita USA zachvátila v pondělí, včera se přelila do Evropy i do Asie, takže na hodnotě ztrácely všechny akciové indexy. Klesl dokonce i ten pražské burzy o 2,11 procenta na 1 098,60 bodu. Problém spočívá hlavně v náhlosti propadu. Index pražské burzy měl třeba před rokem hodnotu 947,25 bodu.

3 Jak hluboko se akcie propadly

Většina indexů se chovala jako na houpačce. Po pondělním výprodeji se při úterním obchodován­í stabilizov­aly, byť stále oslabovaly, ke konci dne už zase šly do plusu. „Korekce bývají prudké, ale jen krátkodobé,“shrnul pro Bloomberg Brent Schutte, manažer pojišťovny Northweste­rn Mutual Life Insurance.

4 Máme se obávat příchodu další krize?

„Na rozdíl od let 1929 nebo 2008 letos zatím není patrný žádný hmatatelný důvod, proč by se trend měl zásadně zvrátit a proč by pondělní sesuv amerických burzovních ukazatelů měl zahájit sled událostí, který jednou vyhodnotím­e jako opravdový burzovní krach,“domnívá se Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnost­i Cyrrus.

5 Projevil se propad v hodnotě jiných komodit či dluhopisů?

Na akciové výprodeje reagovaly například ceny ropy. Cena severomořs­ké ropy Brent se pohybovala kolem 67,08 dolaru za barel a ztratila tak 0,8 procenta. V případě opravdové paniky obvykle začne podražovat zlato, jenže to začalo spíše zlevňovat. Neobvyklé pohyby nehlásí ani výnosy státních dluhopisů. To vše naznačuje, že se zatím investoři nezačali stahovat do bezpečných přístavů. Padaly mimo jiné i kryptoměny. Bitcoin se už dostal pod hranici šesti tisíc dolarů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia