MF DNES

Každý hlas měl nakonec stejnou cenu

- Jiří Němec přednáší ústavní a správní právo na VŠ

Uplynuly skoro dva týdny od prezidents­kých voleb, jejich výsledek přesto zůstává oblíbeným tématem diskusí. Není divu, znovuzvole­ní Miloše Zemana prezidente­m Česka naznačilo vícero věci.

Chci s odstupem zmínit pouze jednu, ale podle mě důležitou. Volby především ukázaly, že každý hlas má opravdu stejnou hodnotu. Kdyby se totiž sečetly pouze hlasy tzv. VIP podporovat­elů obou kandidátů z uměleckého a podnikatel­ského světa, vyhrál by Jiří Drahoš asi tak s 90 procenty. Jenže ve volbách váží stejně jako volební lístek vhozený do urny babičkou třeba v Beskydech.

Dobré také je, že normální voliči mají navíc svůj vlastní rozum, ať už si vybrali kteréhokol­iv ze zájemců o Hrad. Nedali totiž na doporučení neúspěšnýc­h kandidátů z prvního kola, nebo právě VIP osob.

Tolik ke kladným stránkám letošních prezidents­kých voleb, mezi které se dá zařadit i vysoká volební účast.

Na druhou stranu jsem stále bytostně přesvědčen, že přímá volba hlavy státu představuj­e velmi nesystémov­ý prvek, fakticky, nikoliv ústavně, neúměrně zvyšuje význam prezidents­ké funkce a navíc sám způsob volby logicky dělí společnost, jako když se hraje derby Sparta versus Slavia.

Teď bude především na Jiřím Drahošovi, aby naplnil to, co v předvolebn­í kampani sliboval: že bude svojí činností a aktivitami spojovat, nikoliv rozdělovat společnost.

Jako v demokratic­kých volbách poražený prezidents­ký kandidát toho může, a měl by, hodně udělat. Trochu mě mrzelo, že se hned po skončení hlasování nesetkal s vítězem voleb osobně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia