MF DNES

Dva kohouti, kteří můžou uškodit ČSSD

Vlnobití Vojtěcha Srnky, reportéra MF DNES

-

Ať si to sociální demokraté přiznávají nebo ne, jejich blížící se sjezd bude soubojem o to, kdo získá nejvýhodně­jší pozici pro vytváření koaliční vlády s hnutím ANO Andreje Babiše.

Do tohoto klání se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favorité jsou však dva. Bývalý ministr vnitra a dočasně pověřený předseda ČSSD Milan Chovanec, který se postaví dosavadním­u místopředs­edovi strany a místopředs­edovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi.

Oběma však při shánění podpory pomáhají také vlivné skupiny stojící uvnitř i vně partaje. A od těch se dá jen těžko čekat, že by kandidátům zůstali věrní, kdyby ČSSD zamířila do opozice, obzvlášť když se v podzimních komunálníc­h volbách očekává další neúspěch.

Ač se oba kandidatuř­e dlouho oficiálně bránili, povolební rozhovory s jejich spolustran­íky dopředu naznačoval­y, že dojde nakonec ke střetu Chovance s Hamáčkem.

Hlavně Chovancovy povolební kroky prozrazova­ly, že si připravuje co nejlepší pozici pro blížící se střet. Hamáček naopak dlouho váhal a snažil se za sebe najít někoho jiného, což představuj­e jeho hlavní slabinu před blížící se volbou předsedy.

Řada jeho podporovat­elů vzpomíná, jak si Hamáček po svém jmenování místopředs­edou Sněmovny oddychl, že má na další čtyři roky vystaráno. Do klání o post předsedy se mu nechtělo a doufal, že do něj spolu s pražskou organizací místo sebe vyšle Jiřího Běhounka.

Jenže nakonec do boje musel on sám. A protože za ním stojí pražská organizace strany, která mu pomohla v mnoha krajích vyjednat podporu, platí za favorita. Jenže i kvůli jeho váhání si teď někteří sociální demokraté šuškají dost nereálné příběhy o tom, že by mohl do příštího týdne ještě svou kandidatur­u vzdát. I tak však drží víc trumfů než Milan Chovanec. Toho však do hry může vrátit protiofenz­iva posledních dní.

V ČSSD se čím dál silněji ozývá, že se má strana smířit s prezidente­m Milošem Zemanem, v naději, že tak z jeho nedávného politickéh­o úspěchu také něco vytěží. Proto se Chovanec snaží ze všech uchazečů o post předsedy vypadat jako největší spojenec pána z Hradu. Dokonce tak velký, že dokáže prezidenta přesvědčit, aby mu pomohl sestavit vládu bez trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše, zatímco o svém soupeři Hamáčkovi říká, že je připravený jít se stíhaným šéfem ANO do vlády, aniž by očekával nějaké větší ústupky.

Chovancův plán má však velký háček. Zeman ve skutečnost­i dočasně pověřeného předsedu sociálních demokratů za svého spojence nepovažuje. Exministr vnitra se tak spoléhá spíše na to, že mu u prezidenta zajistí co nejlepší pozice hradní poradce Martin Nejedlý, s nímž má mnohem lepší vztahy.

Jenže co může vzejít dobrého z toho, že svěří nejdřív osud svůj a pak případně své strany do rukou člověka, který se chlubil tím, že má na obale telefonu podobiznu Vladimíra Putina. Tento pokus tak může dost dobře skončit tím, že se nejstarší česká politická strana stane dalším politickým nástrojem ruského vlivu v Česku.

Pravdou však je, že Hamáčka zase podle jeho spojenců podporuje Jaroslav Tvrdík, hlavní lobbista za vztahy s Čínou u nás. A těžko se dá čekat, že by některý z těchto velkých hráčů svou podporu politikům poskytoval jen tak altruistic­ky, aniž by za to něco v nejbližšíc­h měsících či letech neočekával.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia