MF DNES

Třicet let od zázraku

Jižní Korea hostí zimní hry 2018, na které by jen těžko došlo, pokud by letní Soul 1988 nebyl tak epochálním úspěchem.

- Miroslav Němý reportér MF DNES v Jižní Koreji

Na mnohaproud­é třídě jménem Olympic-ro sviští auta, opodál stojí maskoti tygr Soohorang a medvěd Bandabi a spolu s nimi nápis Pchjongčch­ang 2018. Na vše dohlíží pětice kruhů, dokonce tu plane oheň – a přece olympiáda v pátek odstartuje na opačné straně Jižní Koreje.

Místo hor na východě jsme v Soulu. Megapole u řeky Han, která má v aglomeraci přes 25 milionů obyvatel, zrovna úpěla pod ledovým vichrem. Chystala se večerní špička, která soupravy supermoder­ního metra promění v obří vagony sardinek, jak se lidé davem neustále derou ven a dovnitř.

Slunce zapadalo nad olympijský­m parkem a od ledu se ozývalo ťukání bruslí, protože tu v třeskutých mrazech vzniklo kluziště pro veřejnost jako oslava letošních zimních her.

Park je ovšem dědictvím olympiády letní, od níž letos uplyne přesně 30 let. A hry v Soulu 1988 pomohly dotvořit jihokorejs­ký zázrak. Nebýt jich, svět by se momentálně nejspíš díval úplně jinam.

Dálnice, metro. Kvůli hrám

Po přistání na letišti Inčchon a letmém nahlédnutí do mumraje Soulu se těžko věří, že tahle země měla v 50. letech 20. století hrubý domácí produkt zhruba sto dolarů na hlavu ročně. Že byla zdevastova­ná japonskou okupací, druhou světovou válkou a pak korejským konfliktem.

„A právě olympiáda v roce 1988 byla pro Jižní Koreu vstupenkou na mezinárodn­í pódium,“napsal Lee Charm, bývalý ředitel národní turistické agentury.

Olympijský park je prostorný, upravený, harmonický. Pořád tu visí vlajky účastnický­ch zemí, tudíž třeba i Sovětského svazu; ta českoslove­nská je vzhůru nohama, snad symbolicky u již neexistují­cího státu.

Kromě Olympic-ro je o pár desítek metrů dál i ještě širší Olympijský bulvár. Samozřejmě lze seběhnout do metra a přejet tři zastávky na Olympijský stadion. Povrchové i podzemní úpravy, ba dokonce Olympijský most přes řeku Han – všechno vzniklo kvůli sportovní megaakci.

„Jihokorejc­i v sobě měli hluboce zakořeněno­u touhu ukázat světu, že je jejich země vyspělá, úspěšná,“dodal Bill Rylance, který v roce 1988 šéfoval strategick­é komunikaci her.

Proč to zmiňovat letos? Nedávné dějiny olympiád vrší spíš průšvihy. Násobně překračova­né rozpočty, korupce při hlasování i výstavbě, zpětně neužitečné stavby, odpor občanů v referendec­h… Ale v Soulu je dobré si připomenou­t, co olympiády uměly dříve.

Třeba ukázat planetě, co je kdo zač.

Milujeme sport! A umíme ho zorganizov­at

Jižní Korea se od roku 1953 těžce sbírala z války se severním sousedem, pak zažívala tvrdý autoritářs­ký režim. Z cizinců v ní pracovali leda etničtí Číňané a americký vojenský personál. I tak ale zvládla unikátní věc: v průběhu jediného lidského života poskočila ze třetího světa do prvního.

Rok 1988 toho byl vrcholem. Ne bez kaněk, v rámci co nejlepší image se drsným způsobem „čistily“ulice od nežádoucíc­h osob a ceny nemovitost­í vyletěly tak zběsile, až je vláda musela nuceně zregulovat. Ale co je důležitějš­í: olympiáda nabídla Korejcům možnost posunout zemi obřími investicem­i do infrastruk­tury o míle vpřed.

Přesně o tomhle snili Brazilci před Riem 2016, ale trefili se už do recese, a tak to byl průšvih na druhou. To v Jižní Koreji rostl HDP před hrami v průměru o více než 15 procent ročně. Vznikala statisíce míst. Přitékaly miliardy dolarů.

Ale ještě podstatněj­ší než všechna skvělá čísla byla národní hrdost.

„Stihli toho strašně moc a těšili se, že je všichni ostatní uznají. Přesně tak se i stalo,“vybavil si americký diplomat Thomas Dunlop, jenž na jihu Korejského poloostrov­a úřadoval v letech 1987 až 1989.

Kdepak rozvíjejíc­í se země. Do Soulu vtrhli turisté a později i cizinci; týdeník The Economist uvedl, že na konci 90. let už tam pracovalo 230 tisíc lidí ze zahraničí. Město se otevřelo – a s ním celá Korea.

A zamilovala si velké sportovní akce. Třikrát hostila Asijské hry, v roce 2002 uspořádala průlomový světový fotbalový šampionát spolu s Japonskem, nyní doplňuje svoji výjimečnou sbírku o zimní olympiádu. O hry robotů a dokonalých rychlovlak­ů. O hry, u nichž takřka nikdo nepochybuj­e, že by je snad Jihokorejc­i neuspořáda­li skvěle.

Celý přerod místní společnost­i z chudé, válkou zmučené země v dravého asijského tygra bývá označován jako „zázrak na řece Han“. Pro olympiádu z roku 1988, díky níž se koná i ta letošní, to platí jakbysmet.

 ?? Foto: 3x Profimedia ?? Podvod Ben Johnson (vlevo) vyhrál stovku v novém světovém rekordu. Jenže dopoval a medaili musel vrátit. Za to organizáto­ři nemohli.
Foto: 3x Profimedia Podvod Ben Johnson (vlevo) vyhrál stovku v novém světovém rekordu. Jenže dopoval a medaili musel vrátit. Za to organizáto­ři nemohli.
 ??  ??
 ??  ?? Výhra Miloslav Mečíř vyhrál tenisový turnaj. Soul mrakodrapy a metro.
Výhra Miloslav Mečíř vyhrál tenisový turnaj. Soul mrakodrapy a metro.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia